Din ce în ce mai multe companii româneşti îşi mută afacerile în Bulgaria datorită taxelor mai mici şi altor facilităţi , spunea directorul executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Bulgaro-Române, Emilian Enev, citat de Agerpres., în urmă cu câteva luni. De atunci, oamenii de afaceri au luat-o spre Republica Moldova, Ungaria şi, ultima destinaţie, Serbia. Şi nu numai pentru afaceri, ci şi pentru cumpărături şi vacanţe.

Ultimul exemplu este Ioan Niculae, proprietarul Interagro, care anunţă că-şi mută afacerile în Bulgaria, notează Ziarul Financiar. Acesta acuză statul de incompetenţă, de haos şi diletantism. „Se lansează dezbateri publice fără sfârşit pe subiecte haotice.” Oamenii de afaceri sunt descumpăniţi în faţa avalanşei de propuneri lansate de autorităţi aproape zilnic şi care vizează în special segmentul de fiscalitate, iar unii dintre ei se gândesc să-şi ducă afacerile în Bulgaria pentru a scăpa de „bâlbâiala politică”. „Nu mă surprind măsurile luate aproape zilnic de Guvern. Vreau să-mi mut din septembrie sediul social al companiei Interagro în Bulgaria. Până atunci toată legislaţia va fi tradusă în bulgară şi vom căuta un sediu.

Motivele exodului oamenilor de afaceri sunt legate de impozitele mai mici din Bulgaria, posibilitatea de a-şi recupera mai uşor TVA-ul, precum şi acţiunile mai previzibile şi consecvente ale administraţiei fiscale bulgare.

Înregistrarea unei societăţi cu răspundere limitată în Bulgaria costă în jur de 400 de euro, iar în această sumă intră toate taxele, precum şi onorariul avocatului. Ca să fie înregistrată o asemenea societate nu este nevoie să fie încheiat un contract de închiriere sau achiziţionarea unui sediu. Legislaţia bulgară nu interzice ca mai multe societăţi comerciale să aibă sediul la aceeaşi adresă.

Cota unică de impozitare în Bulgaria este de 10%, iar în România de 16%, în plus la sud de Dunăre nu există impozit forfetar.

Mai mult, impozitul minim nu a făcut altceva decât să stopeze mediul de afaceri, initiaţiva privată, mai ales a micilor întreprinzători. Sute de mii de firme şi-au încetat activitatea.Acum, Emil Boc spune că acesta şi-a atins scopul şi se va renunţa la el. Nu se ştie care a fost scopul, dar se pare că singurul rezultat a fost desfiinţarea multor firme, care aduceau la bugetul statului mai mulţi bani decât au reuşit ei să strângă prin aplicarea acestui impozit.

Aşadar, impozitul minim va fi eliminat din toamna, iar cota unica de 16 la suta va fi mentinuta, a anuntat premierul Emil Boc, la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2010. Până atunci însă cabinetul Boc se poate răzgândi, n-ar fi prima oară.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.