Pe 23 august 1989, la 50 de ani de la semnarea Tratatului Ribbentrop-Molotov, aproximativ două milioane de oameni s-au strâns pentru a protesta într-un mod paşnic împotriva ocupaţiei Uniunii Sovietice. Oameni din cele trei Ţări Baltice au format un lanţ uman care s-a întins pe 600 de km, dorind să arate întregii lumi dorinţa de independenţă, dar și solidaritatea care îi unea.

Lituanienii au reuşit să strângă peste 2 milioane de semnături prin care doreau retragerea Armatei Roşii. Ruşilor le era teamă de o reacţie violentă din partea protestatarilor, dar liderii României şi Germaniei de Est,Nicolae Ceauşescu şi Erich Honecker le-au promis ajutor armat în caz că vor trebui să înăbuşe revolta.

 

În privinţa originii ideii lanţului uman din 23 august 1989, nimeni nu ştie de unde provine. La ora 7 seara,aproximativ 2 milioane de oameni şi-au dat mâna şi au format un lanţ care trecea prin toate cele trei capitale:lanţul începea din Tallinn,trecea prin Riga şi ajungea în Vilnius. Organizatorii evenimentului au desenat o hartă, pentru ca lanţul să fie neîntrerupt. Unele fabrici au dat muncitorilor zi liberă pentru a participa la eveniment,altele le-au finanţat şi transportul. În Estonia s-a dat liber în toată ţara. La radio s-au realizat emisiuni speciale care promovau evenimentul. Activiştii au redactat o petiţie adresată Comunităţii Europene prin care cereau anularea pactului, dat fiind faptul că încălca drepturile omului. La realizarea lanţului uman au participat 700.000 de estonieni,500.00 de lituanieni şi 1.000.000 de letonieni,conform Reuters. Acţiuni de susţienere a protestatarilor au avut loc în Berlin, Moscova, Leningrad, Toronto, Tbilisi, dar şi în alte părţi ale lumii.

Integral pe http://www.historia.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.