La această oră, municipiul Râmnicu Vâlcea se confruntă cu o situaţie nemaiîntâlnită: două firme de salubrizare îşi dispută pubelele pline cu gunoi aruncate de cetăţeni, de parcă am asista la o întrecere pe viaţă şi pe moarte. Aproape la orice oră ai ieşi pe străzile oraşului, poţi vedea maşinile ambelor firme, Romprest şi Urban, colectând gunoiul menajer. Una dintre ele – Romprest a câştigat licitaţia pentru serviciul de salubritate al Râmnicului în luna iulie, iar cealaltă – Urban, şi-a încheiat contractul cu primăria la finele aceleiaşi luni, dar insistă să strângă în continuare gunoiul, la fel cum a făcut şi în vremea „războiului” cu firma Rosal, dar şi în anii de când i-a expirat, practic, contractul legal cu municipalitatea. Şi totuşi, ambele firme acţionează pe teritoriul municipiului de parcă ar fi câştigat împreună licitaţia, iar paradoxul, care pune capac unei situaţii cu
adevărat absurde, este că niciuna dintre cele două companii nu îşi poate desfăşura activitatea în mod absolut legal. Urban nu poate pentru că nu mai are nici un contract cu Primăria Râmnicului, iar Romprest deoarece Garda de Mediu i-a sistat activitatea de colectare a deşeurilor, întrucât acestea sunt depozitate, ilegal, la Horezu. În mod normal, conform raportului comisarilor Gărzii de Mediu Vâlcea, gunoaiele colectate de Romprest trebuie depozitate la Feţeni, unde există de ani buni o groapă ecologică.

Aşadar, în acest moment, salubrizarea oraşului ar trebui sistată. Aşa ar fi legal, aşa ar trebui să se întâmple. Cu două companii aflate pe teritoriul municipiului, ne aflăm în situaţia de a nu putea beneficia de serviciile nici uneia dintre ele.

În urmă cu câţiva ani, oraşul italian Napoli era invadat de mii de tone de gunoi, depozitate de-a valma pe străzi. Mafia camorraneză, care dorea să controleze activitatea de salubritate, extrem de profitabilă, a ţinut la respect autorităţile o lungă perioadă de timp, cu preţul mirosurilor fetide, aducătoare de boli şi ostile turiştilor. Cu greu s-a reuşit rezolvarea situaţiei şi doar după intervenţiile repetate ale carabinierilor. Nici acum Napoli nu este un exemplu de curăţenie, problema gunoiului menajer ţinând, din când în când, primele pagini ale ziarelor din Peninsulă. În Râmnicu Vâlcea, de vină nu este neapărat mafia – deşi sunt unii care vorbesc de ani buni despre aranjamentele făcute între autorităţi şi firmele de salubrizare pentru atribuirea contractelor. La noi, principalul vinovat este doar incompetenţa, iar acest lucru este aproape mai trist decât influenţa mafioţilor. Răspunsul este simplu:
incompetenţa este penibilă şi nici un carabinier din lumea asta nu poate lupta împotriva ei.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.