Home Actualitate La mâna lui Vasile Blaga

La mâna lui Vasile Blaga

by Sorin Rosca Stanescu
Litigiul legat de nominalizarea viitorului premier al PNL este cat se poate de real. Si are cauze profunde. Altele decat cele vehiculate pana in prezent. Si nu a fost deloc stins, in ciuda gesturilor de buna-vointa si de buna-credinta ale co-presedintelui PNL, Alina Gorghiu. La randul sau, Teodor Atanasiu nu poate fi taxat, nici drept autor al unui diferend in interiorul noului PNL si nici nu va putea fi facut tap ispasitor. Cu atat mai mult daca acest lider politic pune batista pe tambal, asta nu inseamna ca problema in sine nu exista. Tinand cont de natura acestui conflict intern, singura persoana care poate sa ii puna capat, in mod real si constructiv, este Vasile Blaga.

Cred ca multi au uitat sau nu constientizeaza sau se fac ca ignora faptul ca nu mai exista nici fostul PNL si nici fostul PDL. Ci un nou partid. Situatia este fundamental diferita cu cea din USL, unde raporturile erau cele specific unei aliante. Aici, in cazul PNL, discutam doar de ceea ce se intampla si urmeaza sa se intample in interiorul, nu al unei aliante, ci al unui partid. Care chiar daca nu functioneaza inca, si este firesc acest lucru, intotdeauna unitar, reprezinta totusi o miscare si o orientare, in esenta ei, omogena. Cu scopuri bine definite. Care, de altfel, au si generat aceasta fuziune. Si crearea unui mare pol de dreapta.

Acest partid de dreapta, devenit de masa si numit PNL, si-a demonstrat forta, reusind sa promoveze, pentru cel putin cinci ani, un presedinte al Romaniei, in persoana lui Klaus Iohannis. Alegerea sa reprezinta insa in mod indiscutabil si un atu. Cel putin din motivul pe care insusi Klaus Iohannis l-a exprimat, fara niciun echivoc, si anume acela ca, in mod firesc, isi doreste sa conduca Romania, nu alaturi de un partid socialist, ci impreuna cu PNL. Este indiscutabil ca o parte, cel putin din simpatia si credibilitatea de care se bucura Klaus Iohannis, va putea fi transferata, intr-un viitor apropiat, si PNL.

Si acum, ajungem la subiect. Ideea alegerilor anticipate era si o utopie si o prostie. Si este foarte bine ca a fost abandonata. Dar tot o mare prostie politica, pana la urma in dezacord cu asteptarilor cetatenilor Romaniei, ar fi fost si fortarea prematura, printr-o motiune de cenzura, a caderii guvernului Ponta. Fie si din motivul ca aceasta ar fi presupus noi si noi aliante impotriva naturii. Cu promisiuni si angajamente imorale, facute pe sub masa, si care, in ce mai bun caz, nu ar fi fost onorate si ar fi creat premisele unor litigii viitoare. Un nou guvern, citandu-l pe Klaus Iohannis, nu poate fi facut altfel decat „pas cu pas”. Adica, el va trebui construit de la temelie spre acoperis si nu de la acoperis spre temelie.

Ce inseamna asta? Inseamna cel putin doua lucruri. Un proiect de tara, un proiect guvernamental, un plan de guvernare care sa fie foarte bine construit. Cu cateva tinte precise, indraznete, dar rezonabile. Si care, fara a fi de tip populist, sa corespunda, in primul si in primul rand, asteptarilor cetatenilor. Si, pentru a se ajunge aici este necesara, in al doilea rand, o competitie reala intre personalitatile capabile sa propuna proiecte alternative de guvernare. Si, evident, echipe in stare sa le duca la indeplinire. In functie de viziunile diferite, si echipele vor fi diferite. Si ar trebui sa aiba loc in interiorul PNL o competitie politica in acest sens.

PNL nu a trecut printr-un asemenea proces. Exista un proiect de program de guvernare, avansat de un candidat de premier, care a fost desemnat politic in persoana lui Catalin Predoiu. La acest proiect au lucrat mai multe personalitati din PNL, dar care toate au impartasit sau au fost nevoite sa impartaseasca viziunea lui Catalin Predouiu. Asadar, nu a avut loc niciun fel de competitie. Este, cum s-ar spune, vorba de un program guvernamental de serviciu. Care nu poate fi convingator, atata timp cat nu a fost trecut printr-o competitie interna.

Este bine ca PNL lucreaza in relantiu. Nici nu ar fi fost normal, admitand ca politic s-ar fi creat aceasta posibilitate, ca Executivul sa fie preluat in baza unei legi a bugetului facuta de PSD. Despre ce program liberal ar mai fi fost vorba in aceste conditii?

Daca pana la toamna va putea exista o competitie interna si va putea fi impus, in mod cat se poate de democratic, dar si lucid si pragmatic, un program guvernamental profund liberal si o echipa in stare sa il duca la indeplinire, atunci si abia atunci, sub aspect politic si moral, guvernul Victor Ponta ar putea fi si ar trebui sa fie debarcat. Daca nu, acest proces ar urma sa aiba loc, in mod logic, abia in 2016 si el s-ar petrece, nu la nivel parlamentar, prin constructia unei noi majoritati, ci la nivel electoral, si numai in masura in care cetatenii Romaniei vor incredinta, prin vot, o majoritate confortabila liberalilor, astfel incat acestia sa poata guverna fara a fi siliti sa faca compromisuri.

Mie unul mi se pare cat se poate de rational scenariul de mai sus. In consecinta, eu unul cred ca, in esenta, Teodor Atanasiu nu greseste atunci cand se indoieste asupra eligibilitatii lui Catalin Predoiu, in functia de premier. Dar greseste fundamental, atunci cand analizeaza aceasta situatie din perspectiva in care a facut-o. Pentru ca, in mod evident, in interiorul PNL nu trebuie turnat gaz peste un foc care, inca, poate mocni ici si colo. Cheia insa, cheia reala a rezolvarii acestei situatii, in interes national si nu in interesul unui crepuscul sau unui grup politic, sta in mana lui Vasile Blaga.

De ce Blaga poate fi sau nu personajul providential in rezolvarea constructiva a celei mai importante provocari a PNL, vizand preluarea guvernarii? Din simplul motiv ca Blaga, si, in primul rand, Blaga, in calitate de fost presedinte PDL si de co-presedinte PNL, are autoritatea si calitatile necesare pentru a reseta intreaga intelegere, pornind de la premisa ca este vorba, nu de o alianta intre doua partide, ci de un singur partid. Ceea ce inseamna ca orgoliile PDL-iste sau liberale – orgoliile vechilor partide – nu-si mai au rostul. Iar semnalul trebuie dat, de nimeni altul, decat de Vasile Blaga.

Si cum ar trebui sa procedeze Vasile Blaga? In primul rand, sa aiba o discutie, ca intre barbati, cu domnul Catalin Predoiu, convingandu-l pe acesta ca este bine sa participe, daca doreste, la o noua competitie, facuta cum scrie la carte, pentru adjudecarea unui eventual rol de premier. In al doilea rand, anuntandu-i pe toti liberalii, impreuna cu Alina Gorghiu, ca asteapta proiecte si candidati pentru un regim liberal. Si, apoi, punand umarul la o dezbatere reala, serioasa, facuta incepand cu talpa liberal si pana sus, la nivelul conducerii, cu asistenta unor economisti de marca, eventual chiar prin antrenarea unor consilieri din statele avansate europene, astfel incat, intr-un termen rezonabil, romanilor sa li se poata prezenta un proiect  de tara clar, convingator, o proiectie pe mai multi ani, bine etapizata si cat se poate de realista si, evident, o echipa care sa prezinte garantiile necesare ca va duce aceasta treaba pana la capat.

Articol publicat pe corectnews.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.