Președintele Klaus Iohannis a declarat joi seară, după ce Guvernul și-a asumat angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi că sprijină acest demers și va cere Parlamentului să se reunească într-o ședință extraordinară.

„Este după părerea mea calea corectă de alegere a unui primar, în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus una dintr-o comunitate să aleagă persoana care va fi primar. Încurajez guvernul să meargă mai departe. Astăzi s-a decis în guvern că se va angaja răspunderea, în foarte puțin timp cum va fi trimis proiectul la Parlament și imediat eu voi cere Parlamentului să se reunească într-o sesiune extraordinară”, a spus Iohannis.

Alte declarații de la conferința de presă de la Palatul Cotroceni

Dacă trece moțiunea, ați accepta o propunere de premier de la PSD?

Hai să le luăm una după alta. Sigur, așa, declarații se fac la cald. Asta cu moțiunea, drept să spun, sunt destul de sceptic.

Există voci care spun că astfel de modificări ar fi neconstituționale și nu respectă recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Este un argument invocat tocmai de cei care au încercat să „reducă democrația”, cum spunea cineva din PSD. Nu e neconstituțional și nu contravine recomandărilor Consiliului Europei. Nu este o modificare care să restrângă drepturi, dimpotrivă, e o chestiune cerută insistent și de partide, și de cetățeni. Am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențială, nu contravine niciunei norme.

Președinții de CJ nu vor fi aleși din cadrul consilierilor județeni. De ce nu a fost inclusă și această modificare în proiectul pe care își asumă răspunderea?

Guvernul își angajează răspunderea pe alegerea primarilor. După părerea mea trebuie să se revină și la alegerea președintelui CJ din rândul consilierilor. Cu siguranță, la momentul potrivit, Guvernul vă va spune cum vede lucrurile.

Decizii CCR care spun că legea alegerilor nu poate fi modificată cu 6 luni înaintee de alegeri?

S-au dat pe alte spețe nu suntem în niciuna dintre ipotezele din acele decizii ale Curții.

OUG pe alegeri în două tururi?

S-a vorbit despre această chestiune și e bine, revenirea la 2 tururi este varianta corectă.

Dacă alegerea primarilor în 2 tururi pică, dacă moțiunea trece, se ajunge la anticipate. Ce ați prefera, să se ajungă la anticipate sau alegerea primarilor în 2 tururi?

Eu susțin acest demers al guvernului. Acum vorbim pe alegerea primarilor.

Nu cred că premierul poate să dea o garanție că moțiunea va trece sau nu. Vorbim de un demers care nu a fost inițiat.

Varianta ca premierul să demisioneze, pentru anticipate?

Cu siguranță se găsesc soluții pentru alegeri anticipate.

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.