Italia va scoate la vânzare, în această lună, circa 9.000 de clădiri, forturi, insule şi plaje, cu o valoare estimată la trei miliarde de lire sterline (3,6 miliarde euro), relatează Daily Mail. În schimb, România nu numai că nu se gândeşte cum să valorifice palatele construite în perioada interbelică sau în epoca Ceauşescu, prin închiriere sau vânzare, ci le foloseşte în interes de partid.

Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) este o regie autonomă din România care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. Are ca obiect de activitate administrarea, conservarea, protejarea şi întreţinerea imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea Guvernul, ministerele, autorităţi şi instituţii publice, asociaţii, fundaţii, cabinete de avocatură, birouri notariale, locuinţele de protocol, precum şi închirierea şi exploatarea spatiilor de locuit si a celor cu alta destinaţie decât cea de locuit.

Printre proprietăţile RA-APPS se numără Palatul Victoria (sediul Guvernului), Casa Presei Libere, Palatul Snagov, Palatul Ştirbei sau Sala Palatului din Bucureşti. În plus, Regia deţine mii de hectare de teren în diferite zone ale ţării.

Alte proprietăţi: Palatul Foişor din Sinaia, hotelul Mara din Sinaia, vilele Lac Floreasca, Vila Brădet de la Suceava, Palatul Olăneşti.

Este acţionar majoritar la compania din domeniul turismului: Olimp Estival 2002 – SA Mangalia.

De toată această avere aflată în administrarea RA-APPS beneficiază demnitarii români. Chiriile sunt modice, iar şedinţele de partid şi de stat sunt gratis.

Dar să ne întoarcem la Italia. Printre cele mai costisitoare şi pitoreşti active se află lanţul de insule Caprera, care fac parte din arhipelagul Maddelana, din nord-estul coastei Sardiniei. Insula Caprera s-a aflat în proprietatea lui Giuseppe Garibaldi, unificatorul Italiei în secolul 19.

Între activele cele mai costisitoare se numără Palatul Norman din Palermo, vechi de 900 de ani şi cu o valoare de piaţă de 90 de milioane de euro, Vila Giulia din Roma, de 24 milioane euro, şi plaja Caprera din Sicilia, de 18 milioane euro.

Insula nelocuită Santo Stefano are un preţ mai modest, de şase milioane de euro.

Oferta include şi terenuri în munţii Dolomiţi, la graniţa cu Austria, sau plaje pe lacul Como, unde deţine o proprietate şi actorul George Clooney.

Agenţia naţională care administrează aceste active le va oferi mai întâi autorităţilor locale care le pot vinde pe Internet.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.