Home Recomandari Istoria se repetă la PNL: Ultima scindare a partidului a fost în mandatul lui Tăriceanu. Atunci, Antonescu l-a susținut. Cum a plecat gruparea Stolojan- Muscă- Udrea din PNL. Memoria istoriei: PNL între PNL- Aripa Tânără și PL 93.

Istoria se repetă la PNL: Ultima scindare a partidului a fost în mandatul lui Tăriceanu. Atunci, Antonescu l-a susținut. Cum a plecat gruparea Stolojan- Muscă- Udrea din PNL. Memoria istoriei: PNL între PNL- Aripa Tânără și PL 93.

by Oana Stănciulescu

Istoria Partidului Național Liberal a fost, după 1989, una foarte zbuciumată, marcată de scindări și unificări, de certuri și împăcări.

Tinerii contra bătrânilor, dizidenții contra cederiștilor, și tot așa. Chiar și în acest moment, o aripă din PNL este alipită unor alte partide, și anume Stolojan- Udrea, respectuv PD și PMP.

În decembrie 2006 a avut loc ultima scindare a PNL. Atunci, disidentii s-au supărat pe Tăriceanu.

Ei si-au motivat demisiile prin „esecul conducerii PNL de a propune un drum corect si coerent al liberalismului romanesc“. Platformistii i-au acuzat pe sefii PNL ca au refuzat proiectul de a face un mare partid alaturi de PD.

Culmea, Crin Antonescu i-a luat atunci apărarea lui Tăriceanu, declarând că demisionarii din PNL „au ales calea unei operatiuni de diversiune“.

 

Ralucăi Turcan, Monei Muscă și lui Cristian Bpureanu li s-au alăturat alții. Senatorul Gheorghe Flutur a anuntat lista ultimilor 24 de demisionari din partidul lui Calin Popescu Tariceanu. Pe lista sunt senatorii Viorel Arion, Mihai Cinteza, Gheorghe Flutur, Nicolae Vlad Popa, Ionut Popescu, Ovidiu Radoi, Mihai Tabuleac, Dan Sabau. Grupul deputatilor liberali a inregistrat 16 pierderi si anume Romica Andreica, Horatiu Buzatu, Marian Hoinaru, Mircea Iustian, Corneliu Momanu, Viorel Oancea, Dumitru Pardau, Sorin Paveliu, Florin Popescu, Vasile Pruteanu, Gabriel Sandu, Cornel Stirbet, Dragos Ujeniuc, Petre Ungureanu, Dorinel Ursarescu, Claudiu Zaharia. Seful liberalilor de pe platforma, Gheorghe Flutur, a preconizat optimist ca „in perioada urmatoare ni se vor alatura colegi noi“.

Iată pe scurt istoria de 24 de ani a PNL, marcată de scindări:

PNL-AT s-a format la data de 23 iunie, drept platforma-politica in interiorul PNL.

La 4 iulie 1990 liberalii Horia Rusu, Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman, Radu Boroianu, Viorel Catarama si Raymond Luca infiintau Partidul National Liberal-Aripa Tanara PNL-AT. Formatiunea neoconservatoare a inclus punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara în statutul partidului.

La data de 23 iulie 1990, PNL-AT era inregistrat drept partid politic in registrul partidelor politice. Iar in septembrie 1990 Dan Trepcea reprezinta Aripa Tanara la sedinta biroului executiv al Internationalei Liberale.

În aprilie 1991: PNL-AT semneaza, impreuna cu FSN, Partidul Democrat Agrar din Romania si Miscarea Ecologista din Romania, “Carta pentru Reforma si Democratie”. PNL-AT participa la guvernul Roman II.

În 1993, prin fuzionarea PNL-AT cu o grupare din PNL-CD, ia naştere PL 93, considerat cel mai modern partid de pe scena politica. PL’93 adopta un program politic neoconservator.

In alegerile locale din 1992 PNL-AT obtine 1%.

In mai 1992 PNL-AT formeaza alaturi de PNL-CD Alianta Liberala si adera in iunie la Conventia Democrata. Pe listele CDR PNL-AT obtine 1,75% din portofolile parlamentare ale CDR.

Aprilie 92 : PNL se retrage din CDR, liberalii care se opun acestei decizii se constituie in PNL-Conventia Democratica. Ulterior PNL-AT decide sa adere la CDR.

PL’93 fuzioneaza in 1997 cu Partidul National Liberal-Conventia Democrata formand Partidul Liberal.

În septembrie 1998, PL fuzioneaza prin absorbtie in PNL.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.