Președintele Klaus Iohannis a anunțat că respinge și cea de a treia solicitare a premierului Viorica Dăncilă de numire a unor miniștri. Președintele o trimite din nou pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru a-și valida Guvernul. 

Președintele Klaus Iohannis a spus că solicitarea premierului este „cras neconstituţională”, iar premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului.
 
Declarațiile președintelui Iohannis:
 • Am primit o corespondență de la doamna prim-ministru ieri după-amiază. Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.
 • Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar.
 • Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.
 • După câtva timp, doamna prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.
 • Acum, doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.
 • Doamnă prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră. Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.
 • Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului.
 • Se vede că doamna prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.
 • Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după validarea din Parlamentul României.
Propunerile Vioricăi Dăncilă pentru cele trei portofolii rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare:
 • Grațiela Gavrilescu pentru Ministerul Mediului și pentru postul de vicepremier
 • Ion Cupă pentru Ministerul Energiei
 • Ștefan Băișanu – ministru pentru Relația cu Parlamentul
„Având în vedere că pe data de 18 septembrie expiră interimatul pentru Ministerul Educației Naționale, iar funcția pentru vicepremier pe probleme economice este vacantă, voi transmite către domnul președinte Iohannis următoarele propuneri de miniștri: pentru MAI – domnul Dan Chirilă, actual secretar de stat în cadrul acestui minister, pentru ministerul Educației Naționale – doamna Camelia Gavrilă, pentru funcția de vice-prim-ministru – domnul Dan Matei”, a declarat Dăncilă.
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.