Home Actualitate S-a stins cel mai mare inginer constructor al vremurilor noastre, la vârsta de 100 de ani. Învățăturile lui Panaite Mazilu, studentul lui Țițeica. VIDEO

S-a stins cel mai mare inginer constructor al vremurilor noastre, la vârsta de 100 de ani. Învățăturile lui Panaite Mazilu, studentul lui Țițeica. VIDEO

by Oana Stănciulescu

În luna martie, am avut onoarea, grație dlui ministru Nicolae Noica și dlui profesor Ioan Paul, președintele Asociației Inginerilor din România, să-l cunosc pe meșterul României, probabil cel mai mare inginer constructor în viață, Panaite Mazilu.

Pe  21 martie 2015 a împlinit  100 de ani și a fost sărbătorit cu mare fast și dragoste de sute de prieteni, colegi și cunoștințe.

De Înălțare, a părăsit această lume în care lasă moștenire cele mai frumoase construcții.

TEXT scris în martie 2014:

Grație domnului ministru Nicolae Noica l-am cunoscut și inteveviat în aceste zile pe PANAITE MAZILU, iar spre surprinderea mea am găsit și descoperit un geniu al matematicii, un om frumos, prezent, la zi cu noutățile, bun și gentil, cum rar îți este dat să întâlnești. A fost o magie, nu te întâlnești în zilele noastre prea des cu un astfel de personaj. De altfel, o să vă convingeți singuri din filmul realizat de Jeni Stănciulescu și Aura Mitroi.

CINE ESTE PANAITE MAZILU

Domnul Panaite Mazilu este o somitate în domeniul lui, un o inginer în adevăratul sens al cuvântului, un profesor, și nu orice profesor, ci profesorul contructorilor din România, care a spart tiparele greoaie ale teoriei construcţiilor existente la acea vreme.

A realizat lucrări îndrăzneţe şi unicate cum sunt atelierul pentru depoul Bucureşti, triaj Chitila, halele pentru rafinăria Muntenia-Braşov, Aerogara Băneasa, Teatrul Municipal din Braşov.

Clădirea Aerogării Băneasa a constituit la vremea respectivă un unicat şi un model al felului de a crea o clădire elegantă, dar şi funcţională.

Între ani 1949-1954 a condus direct proiectarea structurii de rezistenţă a combinatului Presei fostă Casa Scânteii, unde s-a folosit pentru prima dată metoda de calcul la rupere.

Nu poate fi găsită o construcţie din categoria celor de importanţă majoră, în special în Bucureşti, care să nu fi trecut prin filtrul fin al lui. Amintim doar Teatrul Naţional, Sala Palatului, Palatul Parlamentului etc.

După cutremurul din 4 martie 1977, coordonează în calitate de expert proiectele de consolidare a Cazinoului din Sinaia, Castelul Peleş, Tribunalului și Teatrului din Focşani, cupolei Facultăţii de Drept, complexului Bucur Obor, precum şi expertizarea a numerose clădiri din Bucureşti şi din ţară.

Dintre toate laturile activităţii sale însă, latura didactică, de profesor universitar este cea care se impune a fi subliniată.

 

 

 

https://youtu.be/-5h-LlYSMm8

You may also like

3 comments

Sanda Florentina Popa 22 mai 2015 - 16:09

PIOS OMAGIU…! M-am rugat cu cerul si cu pamantul si de Antena 3 si de dumneavostra, stimata Oana Stanciulescu sa difuzam la televizor filmul de aproape 4 ore pe care l-am realizat acum 4 ani cu domnul Academician Panaite Mazilu, anul acesta, cat timp este in viata, dar, din ianuarie si pana acum, nu am primit nici un raspuns. Cum am mai specificat, am lucrat la acest film SUTE de ore, din noiembrie 2011 pana in mai 2012. Sunt STUPEFIATA de aceasta crasa indiferenta

Reply
Sanda Florentina Popa 23 mai 2015 - 14:32

Avand in vedere circumstantele cat si faptul ca doamna Oana Stanciulescu mi-a trimis recent un raspuns in sensul ca aceasta materializare nu mai depinde de mult de domnia sa si ca regreta, inteleg sa retrag etichetarea de „crasa indiferenta” la adresa domniei sale. Consternata, sunt inca in asteptarea unui feed-back de la Antena 3

Reply
FloricaP 16 august 2015 - 19:08

Numele glorios „Profesor Panaite Mazilu „ar trebui sa fie cel al Facultatii de Constructii Civile si Industriale din Bucuresti(Bdl.Lacul Tei)

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.