Home Economie Insolvență pe bandă rulantă: încă 260 de firme din Vâlcea au apelat la procedura insolvenței

Insolvență pe bandă rulantă: încă 260 de firme din Vâlcea au apelat la procedura insolvenței

by Ioana Popescu

Conform unei situaţii statistice realizată recent de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în perioada primelor nouă luni din acest an, în judeţul Vâlcea s-au înregistrat 263 de insolvenţe la societăţi comerciale, în scădere cu 2,23% faţă de perioada similară a anului precedent.

Cele mai importante insolvenţe petrecute în 2013 se referă la SC Oltchim SA şi SC Proimsat SA. Potrivit noilor reglementări ale Codului insolvenţei, debitorii vor putea cere intrarea în insolvenţă doar dacă au o datorie mai mare de 40.000 de lei.

De asemenea, actul normativ stabileşte că procedura insolvenţei va dura doar un an şi nu trei, aşa cum era prevăzut până acum. În plus, această procedură va putea fi aplicată şi de regiile autonome, dar nu şi de cei care practică profesii liberale.

În acelaşi timp, noul act normativ egalizează regimul deschiderii procedurii în cazul concursului dintre cererea debitorului şi a creditorilor, la 10 zile de la depunerea cererii debitorului. Noul Cod al insolvenţei stabileşte că planul de reorganizare va putea fi propus de: debitor, cu aprobarea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, în termen de 30 de zile de la publicarea tabelului definitiv de creanţe; administratorul judiciar, de la data desemnării sale şi până la îndeplinirea unui termen de 30 de zile de la data publicării tabelului definitiv de creanţe; unul sau mai mulţi creditori, deţinând împreună cel puţin 20% din valoarea totală a creanţelor cuprinse în tabelul definitiv de creanţe, în termen de 30 de zile de la publicarea acestuia.

În continuare, actul normativ prevede că planul de reorganizare va putea fi prelungit până la 12 luni, dar nu mai mult de doi ani. Noul cod face referire şi la evitarea situaţiei în care sunt aprobate planuri de reorganizare susţinute de un număr mic de creditori.

Mai precis, pentru evitarea unei asemenea situaţii, noile dispoziţii introduc un criteriu suplimentar pentru aprobarea planului, respectiv necesitatea întruniri acordului creditorilor care deţin 50% din totalul valoric al masei credale. Iniţial, în varianta codului de insolvenţă supusă dezbaterii publice, procentul era de 30%.

Impact real

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.