Premierul Victor Ponta a semnat în data de 29 ianuarie 2014 Decizia (nr. 25/2014) privind constatarea încetării de drept a raportului de serviciu al lui Mihai Prisăcariu, consilier de soluţionare a contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice în cadrul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Decizia premierului, publicatã în Monitorul Oficial partea I-a, nr. 74/20 ianuarie 2014, survine la aproape patru ani dupã ce dosarul privind incompatibilitatea lui Mihai Prisacariu zace de aproape patru ani în sertarele ANI.

La acea data, imediat dupã ce nu mai fusese reconfirmat în funcţia de preşedinte al CNSC, fostul pesedist transformat în liberal de ocazie a sãrit (neoficial) în barca PDL. Graţie unei decizii semnatã de fostul premier Emil Boc, Prisăcariu a fost suspendat illegal din funcţia publicã deţinutã la CNSC pentru a putea prelua concomitent o altã funcţie publicã guvernamentalã: consilier la cabinetul Danielei Andreescu, pe vremea când aceasta deţinea funţia de şef al Secretariatului General al Guvernului.

Ulterior, deşi ocupa concomitant douã funcţii publice – fapt care-l plasa într-o evidentã stare de incompatibilitate în conformitate cu Legea nr. 188/1999 privind funcţionarii publici (iar ANFP se pronunţase în acest sens!) – “liberalul” Prisacariu a fost uns Directorul al Unității Centrale de Coordonare a Parteneriatului Public-Privat din cadrul Guvernului, poziţie din care a bãgat România în procedurã de infringement (sancţionare a unui stat UE pentru încălcare a normelor europene).

La un moment dat, în calitate de senator,  Lia Olguța Vasilescu – acum primar al municipiului Craiova, a solicitat ANI (adresa Secretariatului General al Senatului României nr. 1987/31.05.2012) sã comunice oficial motivele pentru întârzie sã dispunã cu celeritate diligențele necesare verificării stării de incompatibilitate a lui Mihai Prisăcariu (care a vãduvit CNSC, pânã ieri, de posibilitatea organizãrii unui concurs în vederea ocupãrii postului de consilier de soluţionare a contestaţiilor deţinut illegal de acesta). Atunci, în loc sã explice cu argumente întârzierea nejusitificatã privindu-l pe Prisacariu, preşedintele ANI a clamat implicarea politicului în activitatea instituţiei pe care o conduce, prin invocarea unor articole de lege ce asigură independența operațională a agenției.

De subliniat cã mass-media a mai dezvãluit în nenumãrate rânduri faptul cã bugetarul a “uitat” să-şi treacă-n declaraţia de avere “un mãrunţiş” de vreo 350.000 de euro si pentru cã şi-a pasat o serie de bunuri nedeclarate cãtre partenera de viaţă, Roxana Păun. Cu toate acestea, deşi sesizatã oficial şi cu privire la acest aspect, ANI nu a oferit un rãspuns nici pânã acum cu privire la averea lui Prisacariu, fapt care-l descalificã pe Horia Georgescu  prin faptul cã protejeazã un om cu un trecut politic și profesional “tulbure” prin prisma relatărilor media. Aceasta mai ales că Horia Georgescu a „executat“ la foc automat și în timp record alte persoane publice importante, mai toţi adversari declaraţi ai puterii portocalii.

mihai prisacariu 2

Cine este Mihai Prisacariu?

In urmã ceva vreme, mass-media relata cã Mihai Prisacariu, mason, cavaler de Malta şi traseist politic de succes, a reușit să “se descurce în viaţă”, fiind unul dintre bugetarii milionari produşi de politica românească. Rămas în guvern – sau în apropierea sa – de mai bine de un 13 ani, Prisăcariu a fost, pe rând, șef de cabinet al Ministrului Economiei Dan Ioan Popescu în perioada 2000-2004,  șef al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), președinte al Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), ajungând, într-un final, director general la Unitatea Centrală pentru Coordonarea Parteneriatului Public Privat (UCCPPP) din cadrul SGG – funcţie în care a fost efectiv plantat de Daniela Andreescu. Ca fapt divers, dar probabil irelevant pentru activitatea de monitorizare a averilor demnitarilor şi funcţionarilor, trebuie amintit cã mass-media a dezvãluit deseori cã în timp ce exercita funcţia de șef al ISCIR, Mihai Prisăcariu a fost subiectul mai multor scandaluri de presă, fiind anchetat penal sub acuzația de evaziune fiscală în urma unor afaceri pe care le-a derulat în Valea Jiului prin firmele proprii sau prin cele ale mamei sale.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.