Deputaţii de la Comisia de buget au decis să reintroducă în Codul Fiscal care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016 o prevedere prin care consiliile locale vor avea posibilitatea să majoreze la 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite.

Ideea a pornit de la secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu. Acesta a spus că este vorba de o solicitare a autorităţilor locale. Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Impozitarea clădirilor va suferi din prima zi a anului viitor câteva schimbări majore. Imobilele vor fi impozitate de atunci în funcţie de destinaţie, rezidenţiale, nerezidenţiale sau mixte, şi nu în funcţie de proprietar, persoană fizică sau juridică. Astfel, pentru clădirile rezidenţiale cota de impozit va fi cuprinsă între 0,08% şi 0,2%, faţă de 0,1% cât e acum. Pentru clădirile nerezidenţiale, cota de impozit va cu cuprinsă între 0,2% şi 1,3%, iar pentru cele nerezidenţiale destinate domeniului agricol cota va fi de 0,4%. Asta înseamnă că persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, precum spaţii comerciale, birouri etc., vor plăti la fel ca şi persoanele juridice, de la dublu până la de 20 de ori mai mult. Nivelul acestor taxe va fi stabilit de consiliul local pe raza căruia se află amplasat imobilul.

sursa – cotidianul

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.