Diferenţa dintre o proiecţie vizionară asupra României şi una mărginită, de minima rezistenţă, este dată pur si simplu de capacitatea unor conducători. De calităţile acestora. Într-o chestiune de o importanţă vitală pentru România, cea legată de pericolul mortal al unei noi recesiuni, la nivel global şi naţional, Preşedintele Traian Băsescu s-a definit drept un personaj animat mai degrabă de câteva idei fixe şi ocolit cu desăvârşire de idei de tip vizionar. De aici, obsesia sa legată de sursele de îndatorare a statului.

 

Faptul că regimul Băsescu-Boc, într-un moment atât de important pentru viitorul României, reduce miza politică la doar atât, la resursele pe care statul le are pentru a se împrumuta, echivalează cu falimentul total al acestui tip de politici. Din păcate, vom suporta toţi consecinţele.

În ultimele zile, în fel de fel de declaraţii, făcute pe un ton onctuos, între curse de avioane, într-o continuă navetă Bucureşti-Bruxelles, Preşedintele Traian Băsescu a ţinut-o una şi bună. Soarta României depinde de băncile comerciale. De subsidiarele din România ale unor bănci europene. De capacitatea şi de dorinţa acestora de a împrumuta cu bani Guvernul. Dacă acestea ne vor împrumuta, suntem salvaţi. Dacă acestea nu ne vor împrumuta, suntem faliţi. O fi adevarat?

 

Daca ar încerca să fie cinstit cu sine însuşi, cu românii, cu partenerii noştri europeni, domnul Preşedinte Traian Băsescu ar trebui să recunoască o seamă de realităţi. În primul rând, faptul că a existat un moment cheie al deciziei politice atunci când regimul pe care îl gestionează a decis o anumită soluţie prin care România urma să traverseze recesiunea. Prima recesiune. Aveam de ales: fie gestionăm criza prin forţe proprii, aşa cum au făcut cele mai multe state europene, şi identificăm soluţii prin care să compensăm fuga banilor, fie împrumutăm. Apelând la FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană. Şi conformându-ne programului de austeritate dictat de aceste organisme. Guvernul Băsescu-Boc a decis în numele nostru. Angajând statul într-o spirală dublă. A împrumuturilor şi a tăierii graduale a cheltuielilor, simultan cu îngheţarea investiţiilor.

Cititi mai mult pe CorectNewshttp://www.corectnews.com/politics/ideea-fixa

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.