Cristian Popa, fost viceguvernator la BNR timp de trei mandate, este propunerea României pentru  funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii.

Cristian Popa ar urma să-l înlocuiască pe actualul reprezentant al României la BEI, Mihai Tănăsescu, aflat în acest post din 2012, dar în concediu prelungit, din octombrie 2014, în contextul unei anchete DNA.

Popa va trece, în continuare, printr-un proces de avizare internă al Băncii Europene de Investitţii, în conformitate cu regulile de procedură existente, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Cristian Popa are o experienţă de 16 ani în Banca Naţională a României şi a avut trei mandate consecutive în poziţia de viceguvernator.

La mijlocul anul 2014, când a părăsit BNR, Popa era cel mai longeviv membru al conducerii executive a băncii centrale după Mugur Isărescu, obţinând primul mandat de viceguvernator în 1998. Când a intrat în board era cel mai tânăr membru al consiliului de administraţie al BNR, la 34 de ani.

În cadrul băncii centrale, Popa a fost responsabil cu politica monetară, stabilitatea financiară şi cu relaţiile internaţionale.

De asemenea, în 2005, a introdus strategia de ţintire a inflaţiei care presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale legate de variaţia indicelui preţurilor de consum.

Cristian Popa a deţinut şi funcţia de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială şi a fost membru în echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI şi OCDE.

Popa are o vastă experienţă didactică şi în cercetare. În 2007 a obţinut diploma de Doctor în ştiinţe economice, specializarea Economie mondială, la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, din Academia de Studii Economice, Bucureşti. În septembrie 1994, a obţinut o bursă la Departamentul de Economie din cadrul Universităţii Harvard.

Fostul viceguvernator vorbeşte fluent engleza, franceza, spaniola şi italiana.

România deţine un mandat de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii de la 1 august 2012, pentru o perioadă de patru ani, pe această poziţie fiind numit Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanţe la rândul său şi reprezentant al României la FMI în perioada 2007-2012. El devenea astfel primul român cu o funcţie atât de înaltă în cadrul unei instituţii financiare de top.

Pentru preluarea poziţiei de vicepreşedinte al BEI deţinută de Tănăsescu a fost nominalizată anterior Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe, însă aceasta a declarat că a renunţat, întrucât a considerat prea scurtă durata rămasă până la încheierea mandatului.

surdsa- dcnews.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.