Liderii PNL au anunţat, încă de la începutul anului, că în februarie-martie vor depune o moţiune de cenzură pentru a demite Guvernul condus de Victor Ponta. Cum nu au încă majoritatea confortabilă, liberalii vor testa înainte pe câte voturi se bazează, prin încercarea de a-l revoca pe Călin Popescu Tăriceanu de la conducerea Senatului.

Sunt şanse mari ca revocarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la conducerea Senatului să fie propusă chiar în şedinţa Biroului Permanent de luni, 16 februarie, în funcţie de ultimul bilanţ pe care îl vor face liberalii în cursul dimineţii de mâine.

PNL avea nevoie de 56 de semnaturi pentru initierea demersului si are toate iscaliturile, spun sursele citate.

Liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa, a anunțat că luni majoritatea în Camera Superioară ar putea fi răsturnată, iar Călin Popescu Tăriceanu ar urma să fie înlocuit din funcția de președinte al Camerei.

Ion Popa a afirmat că PNL strânsese până joia trecută 80 de semnături, cu 20 peste numărul senatorilor liberali. “Demararea procedurii revocării președintelui Senatului se face cu numărul unei treimi din numărul senatorilor. Noi avem nevoie de 85 de voturi, suntem 168 de senatori, pentru a reuși demersul acesta e nevoie de 85 de voturi. Astăzi am vorbit cu viceliderul care se ocupă de această problemă. Pe tabelul de semnături, noi aveam astăzi strânse 80 de semnături. Discuțiile se poartă și cu UDMR. Eu cred că luni vom avea majoritate la Senat”, a precizat Popa presei locale.

Pe de altă parte, patru senatori PSD au anunțat că sunt independenți și susțin proiectul lui Mircea Geoană: Cătălin Croitoru, Dan Aurel Ioniță, Valer Marian, Dan Tătaru. Cu Mircea Geoană înseamnă încă 5 voturi.

Sunt şanse mari ca revocarea lui Tăriceanu să fie propusă chiar în şedinţa Biroului Permanent de luni, 16 februarie, în funcţie de ultimul bilanţ pe care îl vor face liberalii în cursul dimineţii de luni.

Tăriceanu şi-a scăpat partidul de sub control – având foarte multe dezertări în Parlament, iar singura sa speranţă rămâne în puterea social – democraţilor. Potrivit unor surse, PSD-istii va încerca sa-si mobilizeze toti senatorii in sala de grup a partidului in momentul votului din plen, asta daca se va ajunge pana acolo, deoarece demersul PNL trebuie sa treaca mai intai prin Biroul Permanent, unde Tariceanu are majoritatea pe hârtie. Însă, sursele liberale declară că printre semnatarii demiterii lui Tăriceanu sunt şi nume proeminente din PSD care vor trăda fix în ziua votului.

Dacă cifrele nu sunt satisfăcătoare, atunci PNL va amâna încercarea de a-l schimba pe Tăriceanu de la conducerea Senatului pentru şedinţa de miercuri, urmând ca votul final să fie dat în plenul de joi.

În locul şefului PLR, dacă va fi revocat, ar urma să vină, din nou, co-preşedintele PNL Vasile Blaga.

În momentul de faţă, PNL are 59 de aleşi în Camera Superioară. Cu neafiliaţii şi UDMR ar ajunge la 73. Potrivit unor surse din PNL, ofensiva liberalilor va fi demarată când vor avea o majoritate confortabilă de peste 90 de senatori. Mai mult, următorul pas, mizând pe impactul psihologic, dar şi de impactul pe care îl va avea echipa Geoană, este să atace şi şefia de la Camera Deputaţilor.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.