Home Stiri principale EXCLUSIV Fost detinut politic, „saltat” de SPP pentru ca a indraznit sa strige „Jos Basescu!”

EXCLUSIV Fost detinut politic, „saltat” de SPP pentru ca a indraznit sa strige „Jos Basescu!”

by Redactia

Un episod incredibil s-a petrecut astazi in Cluj, atunci cand Victor Maghiar, un cunoscut detinut politic si luptator anticomunist clujean, a fost „saltat” de ofiterii SPP pentru ca a indraznit sa strige „Jos Basescu!” in sala unde Presedintele sustinea un discurs.

Personaj de legenda pentru locuitorii Clujului, Victor Maghiar a trait, la 85 de ani, un moment pe care nu si-l putea imagina posibil dupa caderea comunismului. In ciuda varstei inaintate, fostul luptator anticomunist continua sa participe la toate manifestarile politice, militand cu voce tare pentru principiile care l-au aruncat in temnitele comuniste. Astazi, in cadrul dezbaterii organizate de Fundatia Miscarea Populara, Victor Maghiar a trait un moment umilitor pentru el, dar si pentru statul roman, ne spune in exclusivitate insusi Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici.

Pentru ca si-a permis sa strige „Jos Basescu!”, nemultumit de discursul presedintelui, un grup de lucratori ai Serviciului de Paza si Protectie l-au imobilizat si apoi l-au evacuat din sala unde se petrecea dezbaterea.

„Ba, banditule, ai venit cu SPP-ul sa faci ordine aici!” i-a spus Maghiar lui Basescu, in timp ce era evacuat de paza presedintelui.

Conform unui martor prezent la eveniment se pare ca un agent de ordine publica a incercat inclusiv amendarea fostului detinut politic.

Cine este Victor Maghiar

Student la Facultatea de Istorie din Cluj, Maghiar a fost arestat pe 6 august 1959, pentru “instigatie la rascoala armata a poporului roman impotriva armatei sovietice si a nationalitatilor conlocuitoare si calomnii grave aduse la adresa lui Gheorghiu-Dej”. A ajuns la Gherla din cauza unor poezii scrise impotriva regimului dictatorial, iar dupa scurt timp a fost transferat in lagarele din Delta Dunarii si a muncit la construirea Canalului Dunare-Marea Neagra.

“Pe noi ne-a imbarcat pe un bac. Noaptea a pornit bacul si in 6 decembrie ’60 am ajuns intr-un camp pustiu, noaptea. Nu aveam nici lumina in bac. Ne-a scos pe un camp. Era un ogor. De abia ne smulgeam cu picioarele din namol. Acolo, alta selectie. Eram 1.200 de oameni. Si alta selectie pe caz de boala (rade). A inceput un crivat… Toata lumea plangea de frig. Nu mai stiai ce sa faci de frig. Am auzit apoi ca eram in camp la Periprava. In cateva secunde ogorul ala a inghetat tun. Si noi, dezbracati, asa cum eram… La vreo 3-4 kilometri vedeam lumina. Ma gandeam ce fericit as fi sa ajung acolo unde se vede lumina. La noi era intuneric tot. Si, dupa ce se termina cu selectatul o parte au pornit inspre luminile alea. Acolo era lagarul de la Grindu.  Eu am nimerit la bac, cu alti 600. (…) Asa a inceput drama: trebuia sa muncim si la minus 25, minus 30 de grade. Ne scoteau dimineata de cum se crapa de ziua. Nu puteai sa umbli cu fata descoperita. Iti taie obrazul. Cu tot felul de carpe si de prosoape cautam sa ne acoperim fata. Rupeam din paturi si din cearsafuri…”, povestea Victor Maghiar pentru Ziar de Cluj pe 16 ianuarie 2014.

Foto: Ziar de Cluj

You may also like

3 comments

nicolae 9 februarie 2014 - 19:45

Ma mir ca un om ca Basescu , care era in relatii bune cu detinutii politici sa ingaduie asemenea atitudine . Cu Adrian Nastase a locuit chiar in aceeasi casa !

Reply
TAPUS CONSTANTIN Luptator in rezistenta anticomunista 11 februarie 2014 - 11:37

Cand a venit Ponta la Cluj ce a strigat si ce a patit ???

Reply
TAPUS CONSTANTIN Luptator in rezistenta anticomunista 11 februarie 2014 - 11:39

si care a fost reactia autoritatilor cand l a facut lingau pe Ponta ??

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.