Home Politica EXCLUSIV. Cine este senatorul PSD al carui nume a fost sters de pe lista semnatarilor plangerii penale impotriva Presedintelui

EXCLUSIV. Cine este senatorul PSD al carui nume a fost sters de pe lista semnatarilor plangerii penale impotriva Presedintelui

by Ioana Popescu

In cursul saptamanii trecute, Partidul Social Democrat a depus la Parchetul General o plangere penala colectiva impotriva Presedintelui Romaniei, Traian Basescu. 176 de parlamentari, cei mai multi provenind din randurile partidului prezidat de Victor Ponta, au semnat documentul prin care reclamau la institutia condusa de Tiberiu Nitu declaratiile presedintelui Basescu la adresa senatorului social democrat Gabriela Firea. Fara nicio explicatie, numele unuia dintre semnatarii plangerii penale pentru santaj a fost sters de pe listele intrate in posesia presei, ramanand astfel, doar 175 de semnaturi valide. Cu toate acestea, semnatura olografa a senatorului este in continuare partial vizibila, iar jurnalistii Expres Magazin au identificat numele parlamentarului care s-a razgandit sau „a fost razgandit” cu privire la depunerea unei plangeri penale impotriva Presedintelui.

semnatura isaila

Senatorul nehotarat, cercetat pentru trafic de influenta la ANAF

Ales senator de Dambovita din partea Partidului Democrat Liberal, Isaila Marius Ovidiu – parlamentarul care a semnat plangerea penala impotriva lui Traian Basescu si al carui nume a fost ulterior sters – a schimbat taberele la inceputul acestui an, devenind, in februarie, membru al Partidului Social Democrat. Aflat la primul mandat parlamentar, senatorul Isaila nu a reusit sa capteze atentia opiniei publice decat in luna aprilie a anului curent, in mod involuntar, atunci cand procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale impotriva sa pentru infractiunile de trafic de influenta in forma continuata si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

„În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în prima parte a anului 2012, suspecţii Isăilă  Marius Ovidiu, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice şi Ene Cristian Ştefan, în înţelegere cu suspectul Cristescu Cătălin, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF, la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens”, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA pe 4 aprilie a.c.

Conform intelegerii, in schimbul interventiilor pe lângă funcţionarii ANAF, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină suspectului Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro senatorului Isăilă şi consilierului Ene. Totusi, chiar si dupa remiterea sumei de 200.000 euro, controlul fiscal a continuat, iar cei doi suspecti au pretins o nouă plata, in valoare de 150.000 euro, explicand denuntatorului că este vorba de un nou control, aflam din informatiile furnizate de procurori.

Acelasi senator Isaila, asistat de consilierul Ene, ar fi pretins si ar fi obtinut cate 20.000 euro de la suspectul Catalin Cristescu in 2013 si 2014, pentru favorizarea acestuia la un concurs pentru ocuparea postului de inspector ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală si, respectiv, pentru favorizarea sa din martie 2014 pentru ocuparea unor funcţii în cadrul ANAF.

Apoi, pentru a ascunde provenienta banilor, senatorul social-democrat Marius Isaila a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut, între Cristian Şefan Ene şi Cătălin Cristescu, sustin procurorii.

61494063

Soarta lui Isaila, in mainile colegilor

Pe 10 aprilie, procurorii anticoruptie au cerut incuviintarea Senatului pentru arestarea preventiva a senatorului PSD, ale carui fapte, prin gravitate si circumstante, ar impune o astfel de masura. Conform acelorasi procurori, senatorul Isaila „isi negocia mita in toalete”, solicitand intotdeauna interlocutorului sa se dezbrace pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare.

Pe 14 aprilie, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, confirma public ca cererea procurorilor a ajuns la parlament si ca urmeaza sa intre in discutia Biroului Permanent, insa anunta indirect ca nu se va ajunge prea curand la votul propriu-zis din plenul Senatului.

„Mi-e greu să vă spun dacă în această săptămână (14 -20 aprilie – n.r.) se va putea… e puţin probabil să ajungă în discuţia plenului săptămâna aceasta. Fiecare grup parlamentar îşi va decide poziţia în privinţa dosarului. Acum (cererea – n.r.) merge la comisii”, declara presedintele Senatului.

In cursul aceleiasi zile, presedintele Comisiei juridice din Senat anunta ca raportul sau va fi depus pe 29 aprilie, urma ca apoi sa se stabileasca si data votului in plen. Suprinzator, insa, membrii comisiei nu si-au dorit urgentarea procedurii, sustine chiar presedintele acesteia.

„Eu am propus ca saptamana viitoare sa fie finalizat (raportul – n.r.), miercuri sa fie in plen la vot. Propunerea pe care am facut-o nu a mai fost aprobata in comisie”, a declarat Catalin Boboc, presedintele comisiei.

Chiar si in aceste conditii, cu un raport al comisiei finalizat la sfarsitul lunii, pe senatorul Isaila il mai despart doar cateva saptamani pana la momentul votului in plen. Vot care, ca orice alt vot parlamentar, va avea o importanta componenta politica, eventual, transpartinica.

You may also like

5 comments

diaconul Eusebiu 22 aprilie 2014 - 10:33

„Răzgândi” este un verb deneaic, deci care-i mirarea că numele unui oarecare ixulescu dispare de pe o listă „antibăsistă”?

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.