Ceremoniile desfășurate azi la Auschwitz-Birkenau au marcat împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului morții de către Armata Roșie, la 27 ianuarie 1945. Prin rezoluția adoptată la 1 noiembrie 2005, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a hotărît ca aceată dată să devină Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

BBC a transmis ceremoniile de comemorare impresionante de la  Auschwitz-Birkenau, la care au participat supraviețuitori ai lagărului,  au fost prezenți președinții Poloniei, Israelului și peste douăzeci de alți șefi de state sau guverne sau împuterniciții acestora. Printre aceștia s-a aflat și primul ministru român Ludovic Orban. Istoricul și europarlamentarul liberal Vlad Nistor a postat un mesaj emoționant pe pagina lui de Facebook.

„Am avut astăzi ocazia excepțională de a urmări cuvântările celor prezenți la Auschwitz, la comemorarea a 75 de ani de la eliberarea acestui loc de sinistră tortură, unul dintre locurile cele mai sinistre pe care istoria omenirii le-a cunoscut.
Printre vorbitori, toți impresionanți, s-a aflat și un domn a cărui mărturie nu a ținut direct de experiența sa personală, ca a celorlalți, ci a ținut de tentativa de a explica cum s-a ajuns acolo.
Acceptarea moment după moment a intoleranței, acceptarea pe rând a celor mai înfiorătoare restricții impuse de o societate sau de părți ale unei societăți asupra unei minorități a generat în cele din urmă dezastrul.
Numai în felul acesta se poate ajunge la catastrofă.
Din toate aceste motive, un supraviețuitor al Auschwitz-ului, prezent la comemorare, a transmis cel mai important mesaj cu putință – Fiți atenți, uitați-vă în jurul vostru, vedeți ca nu cumva în societatea în care trăiți să apară semnele unor asemenea atitudini, pentru că aceste atitudini pot să vă ducă la ce poate fi mai rău pentru rasa umană”, a scris istoricul Vlad Nistor, europarlamentar PNL, pe pagina de Facebook.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.