Preşedintele Traian Băsescu a calificat decizia CCR privind neconstituţionalitatea reducerii pensiilor cu 15% drept o abordare politică, şi nu una constituţională.

Declaraţia venită de la şeful statului este extrem de periculoasă, mai ales când acesta pune la îndoială o decizie luată de Curtea Constituţională. Mai mult, preşedintele statului declară că nivelul pensiilor nu este treaba Curţii Constituţionale. Acesta a uitat însă să spună că instituţia prezidenţială nu are nici în clin nici în mânecă cu reducerile de salarii sau de pensii.

„Guvernul a avut o opţiune, a avut iniţial varianta reducerii cheltuielilor sociale pe care a încercat să o impună. În mod greu de explicat prin litera şi spiritul Constituţiei, Curtea Constituţională a preferat să dea impresia că anumite cheltuieli ale bugetului de stat sunt intangibile. Ori asta nu e treaba Curţii Constituţionale, era treaba CCR dacă Guvernul voia să anuleze pensiile. Dreptul la pensie este garantat, nivelul pensiei însă depinde de veniturile din buget”, a declarat Traian Băsescu.

CCR a decis că articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţional, la fel şi articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, în schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constituţională.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.