Scriitorul Liviu Antonesei și-a dat demisia din Consiliul Științific al IICCMER din cauza numirii lui Daniel Barbu în cadrul acestei instituții.

Printr-o scrisoare trimisă conducerii IICCMER , spre știința lui Victor Ponta, și publicată pe blogul său, Liviu Antonesei protestează față de numirea lui Daniel Barbu în această instituție înaintându-și demisia. Motivele pe larg în scrisoarea pe care o prezentăm integral.

Demisie din Consiliul Științific al IICCMER

Stimate Domnule Dinu Zamfirescu, Preşedinte al IICCMER,

Spre ştiinţa Domnului prim-ministru Victor Ponta şi a Domnului Crin Antonescu, preşedinte al PNL şi co-preşedinte al USL,

Printr-un comunicat oficial al IICCMER sînt anunţat că premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dl Daniel Barbu (politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti) membru al Consiliului Ştiinţific al institutului pe care îl conduceţi. Am aflat ştirea aseară din presă, dar am crezut că este o glumă şi am aşteptat confirmarea oficială. Acum, iată, a venit!

Cînd mi-aţi propus să fac parte din acest Consiliu, am acceptat cu plăcere, nu m-a deranjat nici măcar faptul că eram desemnat printr-o dispoziţie a dlui Ponta, pe care nu am motive să-l simpatizez în mod deosebit. Însă acum sînt pus în situaţia de a mă retrage din această onorantă, pînă în acest moment, postură. Pînă acum, eram coleg cu personalităţi străine remarcabile şi cu unele din ţară, cărora nu li se putea reproşa nimic la modul serios. Consiliul era o structură nepolitică, măcar în dimensiunea sa românească. Cu această numire, lucrurile s-au schimbat şi ajung la motivele propriu-zise ale demisiei mele, care sînt două:

1. Dl Daniel Barbu este membru al unui partid politic, mai mult, al unuia aflat la guvernare. Cunosc destul de bine unde a condus politizarea Colegiului de la CNSAS şi nu doresc să fac parte dintr-o structură care începe să aibă amprentă politică.

2. Dl Daniel Barbu a devenit mai cunoscut decît ar fi trebuit prin declaraţiile sale din decembrie trecut, care au şi condus la demisia sa din demnitatea de Ministru al Culturii. Este o declaraţie şocantă, care a fost, pe bună dreptate, socotită ca fiind de extremă dreaptă, sugerînd, pentru bolnavii de SIDA, un fel de eugenie. Am acceptat să fac parte din Consiliu pentru că sînt împotriva extremismului de stînga. Mă retrag acum pentru că sînt, în aceeaşi măsură, şi contra celui de dreapta. Nu cred că dl Barbu este neapărat extremist de dreapta, dar declaraţia sa este una de această factură. Or, eu am un fel de înclinaţie naturală împotriva oricărui fel de extremism, de fundamentalism  ş.a.m.d.

Domnule Preşedinte, sper ca demisia mea să nu Vă creeze şi alte inconveniente – de altfel, nu am fost excesiv de utilizat de IICCMER. Plecarea mea poate lăsa loc liber şi pentru reprezentantul celuilalt partid de la guvernare, contribuind astfel la păstrarea algoritmului în interiorul alianţei.

Domnule Preşedinte, aşa cum Vă cunosc şi mă cunoaşteţi, cred că înţelegeţi exact motivele şi semnificaţia gestului meu.

Vă doresc mult succes în activitatea viitoare şi, de asemenea, multă sănătate.

31 Ianuarie 2014, în Iaşi

Liviu Antonesei

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.