“Cat mai am pana la pensie? Oare ce pensie o sa am cand va fi sa fie? N-as putea sa ies mai devreme la pensie, deja am muncit destul!”.

Trebuie sa recunoastem ca fiecare dintre noi s-a gandit macar o data la pensionare si la ce vom face atunci. Si, mai ales, daca vom putea trai din pensia pe care o vom primi..

Stiati, insa, ca exista o solutie mai rapida de a iesi la pensie? Stiati ca se poate cumpara, efectiv, un an de pensie? DA, este legal!

„Avem o situatie complicata. Avem un angajat care doreste sa stie daca se poate „cumpara” stagiul de cotizare in avans. Dansul are calitatea de salariat. Este nascut in 1959. Dansul are vechime continua in munca de la data de 01.09.1984 si pana in prezent. Salariatul are 17 ani lucrati in grupa I a de munca in procent de 100%.

Dansul doreste sa se asigure anticipat (suplimentar fata de functia actuala) conform Art 6(2) din L263 / 2010 pentru urmatorii 5 ani (cu plata imediata) astfel incat sa realizeze mai devreme cu 5 ani stagiul complet de cotizare si sa poata beneficia de reducerea varstei de pensionare. Se poate asa ceva?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

„Sistemul public de pensii, astfel cum este acesta reglementat prin Legea 263/2010, cu modificarile si copmpletarile ulterioare, permite asigurarea facultativa in vederea completarii stagiului de cotizare si a venitului asigurat, insa permite cumpararea in avans a stagiului de cotizare doar in conditiile art. 32 alin.(4) din lege.

Astfel, conform acestor prevederi legale, plata contributiei de asigurari sociale, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), respectiv a celor asigurati facultativ, se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

In acest context, din coroborarea prevederilor art. 6 alin.(2) cu cele ale art. 37 din lege, apreciem ca persoana in cauza nu poate plati imediat toti cei 5 ani de stagiu pe care trebuie sa ii mai realizeze pana la deschiderea drepturilor de pensie anticipata.”

Stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Stagiu complet de cotizare reprezinta perioada de timp prevazuta de prezenta lege In care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partial.

sursa- legislatiamuncii.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.