Home Politica Cum a ajuns fiul unui lider marcant PDL Cluj mâna dreaptă a președintelui CEC Bank

Cum a ajuns fiul unui lider marcant PDL Cluj mâna dreaptă a președintelui CEC Bank

by Oana Stănciulescu

Scadalul din jurul creditului primit de fiica cea mare a președintelui României, Ioana Băsescu, este departe de a se fi încheiat. În fiecare zi apar elemente, dar și întrebări noi.

Putea Ioana Băsescu să primească un credit așa de mare dacă tatăl ei n-ar fi fost președintele României?

Putea Ioana Băsescu să primească un million de euro credit dacă mergea la o bancă privată, și nu de stat?

Și, nu în cele din urmă, putea Ioana Băsescu să primească acest credit dacă cei de la CEC Bank ar fi respectatt propriile reguli de funcționare?

Așadar, cine le-a încălcat?

Știm deja că președintele Băsescu l-a sunat pe ministrul Chițoiu să-I ceară să nu-l schimbe pe Radu Ghețea din fruntea CEC Bank.

Dar domnul Ghețea a luat singur decizia de a acorda un credit fără respectarea propriilor reguli?

Se pare că nu.

Mâna dreaptă a lui Ghețea, adică prim-vicepreședintele CEC Bank este un tânăr care la vremea când a fost numit în această funcție, tatăl lui era prefect și fost primvicepreședinte PDL Cluj, un județ drag lui Traian Băsescu.

Andrei Stamatian, băiatul prefectului de atunci Florin Stamatian, nu a primit initial acordul BNR pentru a ocupa această funcția.

BNR a respins, în mai 2011, no­minalizările Ministerului Finanţelor controlat la vremea acea de PDL, care reprezenta statul ca acţionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, în funcţia de prim-vice­pre­şedinte cu atribuţii pe financiar, şi a lui Răzvan-Andrei Micu, consilier al mi­nis­trului Gheorghe Ialomiţianu, afirmau surse bancare la acea vreme.

În AGA de la CEC de pe 31 martie 2011, PDL a încercat să profite de expirarea mandatelor membrilor conducerii executive.

Stamatian este absolvent al universităţii americane Stanford şi fiu al prefectului de Cluj, de atunci, Florin Stamatian.

Singura poziţie de conducător de bancă deţinută până în acel moment de tânărul Stanatian a fost cea de preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe – o bancă de nişă.

Așadar, BNR a respins prima propunere a ministerului de Finanțe, controlat atunci de PDL, cu Andrei Stamatian prim vicepreședinte, și a revenit cu o a doua propunere. Tot cu Andreu Stamatian. De această data, BNR, din motive încă neclare, și-a dat acordul.

CEC Bank a încheiat anul 2010 pe locul al patrulea în clasamentul activelor, cu o cotă de piaţă de 6,35%, după cum titra ziarul financiar.

Tatăl vicepreședintelui CEC Bank: PDL este familia mea

Florin Stamatian este un politician care a avut și beneficii de pe urma politicii, se pare, dar care nici nu s-a dezis de partid.

În 2012, Stamatian a fost schimbat din funcția de prefect, acesta exprimându-și dorința de a se reînscrie în PDL.

„Cu siguranță că mă voi reînscrie în PDL pentru că acest partid este familia mea. Sunt membru din 1995, am trăit vremuri mai bune sau mai rele și îl consider ca pe a doua mea familie. Mă întorc în PDL, pentru partid, dar și pentru că eu chiar cred că a făcut bine ce a făcut pentru țară”, a declarat Stamatian.

Înainte de a fi numit prefect al județului, în februarie 2009, Florin Stamatian a deținut funcția de prim-vicepreședinte al PDL Cluj. El a demisionat din PDL pentru a putea ocupa funcția de prefect, care este apolitică.

AVENTURI LA STANFORD

Despre tânărul care a ajuns prim vicepreședinte BNR, vorbește chiar mama lui.

„La 3 noaptea, după ce a ajuns, mă sună: <Mamă, nu-mi place la Stanford. Camera de cămin are două paturi suprapuse, baia e pe coridor, camera miroase urât. Mi s-a spus că trebuie să stau în patul de sus şi nu-mi place>”, a spus presei locale Cristina Stamatian, mama vicepreședintelui CEC Bank.

Phi Betta Kappa

Andrei a făcut parte din una dintre frăţiile cu aer masonic în care sunt admişi cei mai buni studenţi. El a explicat că, de fapt, Phi Betta Kappa este „o asociaţie academică onorifică”, cu activitate culturală şi de sponsorizare a unor proiecte umanitare, afirmă Andrei.

În SUA, vreme de patru ani, Andrei a lucrat, câte patru ore pe zi, la studioul de televiziune al universităţii.

„Ca să faci Stanfordul, fie plăteşti 40.000 de dolari, fie eşti foarte bun şi primeşti bursă. Cei de la Stanford erau foarte încântaţi de studenţii români. Doar vreo 3-4 români ajung pe an, dar sunt foarte buni”

Cristina Stamatian, mama lui Andrei

Iunie 2006, clujeanul

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.