Home Actualitate Cu dragoste, Domnului Gheorghe Zamfir!

Cu dragoste, Domnului Gheorghe Zamfir!

by Oana Stănciulescu

Ne-am văzut, ne-am plăcut. Din prima clipă. Ne-am întâlnit pe holul televiziunii unde lucram. Mi-a întins mâna și mi-a spus, cu un zâmbet larg, cald, că mă place foarte mult și mă urmărește la TV. „Nu, nu, eu vă plac și vă urmăresc”, i-am replicat foarte uimită de domnul care stătea în fața mea, pe care îl cunoaște o lume întreagă, care este un geniu, și care îi spunea unei ziariste, cu câteva emisiuni în palmares, cuvinte atât de încurajatoare. Doar oamenii mari pot să facă acest lucru simplu și firesc, mi-am spus atunci. L-ați întâlnit și la alții?

În următoarele secunde ale primei noastre întâlniri am aflat că avem amândoi mame eroine gorjence, că ne place vinul de buturugă autohton, că îl iubim pe Regele Mihai, că suntem patrioți, și, mai presus de orice, că iubim amândoi România.

Eu zic că sunt motive suficiente pentru o prietenie veșnică. Martoră la aceste scene o iau pe Nicoleta Beca, un alt om minunat, o profesoară care îi va învăța pe copii ce înseamnă România, talentul și munca.

Acum, se întâmplă să fie ziua Maestrului Gheorghe Zamfir. Deși îmi propusesem să-i spun mai des ce român extraordinar este, ce om minunat este, măcar într-o asemenea zi să o fac.

Și chiar și așa nu știu să spun în cuvinte tot ce gândesc. Pentru că aș vrea ca noi românii să ne recunoaștem eroii, geniile, patrioții, oamenii frumoși, reperele, cât timp suntem împreună pe aici, pe acest pământ.

Aș vrea să trăiesc clipa în care toți cei enumerați să fie invitați de onoare la parada Zilei Naționale, să fie curtați de oficiali, respectați și iubiți. Să fie puși acolo unde este locul lor, și acolo unde i-a adus munca și talentul lor.

Împreună cu maestrul Zamfir și cu Grigore Leșe am realizat și o emisiune minunată, pe care vi-o ofer, spre dovadă. Din păcate doar una.

Gheorghe Zamfir, autor a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, care a vândut peste 120 de milioane de discuri în toată lumea, care are peste 160 de albume înregistrate,şi peste 100 de discuri de aur şi de platină, alături denenumărate distincţii şi onoruri la nivel mondial, a fost de o modestie ieșită din comun, de o blândețe și de o pasiune pe care rar mi-a fost dat să le întâlnesc.

Îi mulțumesc marelui Gheorghe Zamfir că și-a făcut timp să fie alături de mine atunci când am avut nevoie, că mă încurajează și mă susține.

Eu îi mulțumesc pentru că este. Un geniu al muzicii, viu, pasional, iubitor de țară și de neam. Este o onoare să-l cunosc așa cum este cu adevărat și cum sper să îl cunoască toți conaționalii lui.

La mulți ani, Gheorghe Zamfir!

 

Câteva cuvinte despre maestrul Zamfir

Muzician complet, virtuoz tulburǎtor, Gheorghe Zamfir posedǎ o personalitate iradiantǎ. Electrizeazǎ o salǎ din câteva mǎsuri”,titra publicaţia elveţianǎ L’impartial.

“Aceastǎ muzicǎ n-are vârstǎ. Ea este viaţa de toate zilele a unui popor şi natura care-l înconjoarǎ”, consemna Valeurs Actuelles, din Franta.

France Soire nota: “Zamfir şi naiul sǎu: o muzicǎ ce te face sǎ visezi (…) Te aruncǎ într-un extaz aproape de beatitudine, liniştit, fǎrǎ exces, chiar fǎrǎ sǎ-ţi dai seama”.

Acestea sunt doar câteva exemple care contureazǎ universul creat prin sunet de maestrul Gheorghe Zamfir în concertele sale susținute pentru publicul larg, dar și pentru șefi de state și personalități, printre care se numara împărăteasa Japoniei, președintele Columbiei și Papa Ioan Paul al II-lea.

A fost primit de trei ori la Vatican, devenind primul muzician care a cântat în timpul mesei private a Papei Jean Paul al II-lea, primind medalia Vaticanului şi de două ori diploma Universităţii Don Bosco din Roma.

A fost solicitat pentru înregistrarea muzicii filmului “Marele blond cu pantof negru” a producătorului francez Ives Robert,“Picnic at Hanging Rock” în Australia, “Once upon a time  in America” si “Karate Kid” la Hollywood, iar în 2004 interpretarea melodiei “Păstorul Singuratic” este folosită de regizorul Tarantino în filmul “Kill Bill”. Urmează alte lucrări adoptate de industria cinematografică: în 1975 pentru filmul “Brâncuşi şi mânăstirile din Moldova”, în anul 1978 “Blestemul pământului şi blestemul iubirii” sub regia lui Mircea Mureşan după romanul “Ion” de Liviu Rebreanu, la care obţine premiul I pentru compoziţie iar în 1996 înregistrează muzica filmului macedonean ”Lacul”. Toate aceste filme au avut un imens succes mondial.

După 1990 revine din exil şi îşi continuă concertele şi turneele în Germania, Franţa, Elveţia şi mai ales Turcia, unde este declarat cel mai popular compozitor şi artist al secolului XX.

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.