Recenta declaraţie a Papei Francisc, referitoare la limitele libertăţii de expresie, a născut un val de controverse, pe fondul atacurilor teroriste de la Paris: „E drept, nimeni nu trebuie să reacţioneze violent, dar dacă un mare prieten rosteşte un cuvânt jignitor la adresa mamei mele se poate aştepta să primească un pumn”.

Potrivit b1.ro, într-un editorial, Cristian Tudor Popescu apreciază bunul simţ şi maniera firească şi omenească în răspunsuri, pe înţelesul celor mai simpli credincioşi, pe care o adoptă Papa Francisc. “Nu cred în catolicism şi nici în ortodoxie. Însă am încredere într-un om: părintele Francisc”, mărturiseşte jurnalistul.

Acel citat mult discutat al Papei, Tudor Popescu îl traduce, adaptat la el însuşi, astfel: „Da, libertate de expresie, dar dacă o faci pe mama curvă, crezi că o să scriu un pamflet la adresa ta sau o să mă adresez justiţiei? Nu, amice, vorbele tale sunt totuna cu a încerca să-mi vâri un cuţit în inimă, aşa că o să mă reped să-ţi sparg faţa. Niciun principiu şi nicio lege nu mă vor putea opri să fac asta, pentru că sunt om”.

Pentru a accentua faptul că înţelege şi găseşte îndreptăţită această atitudine, ziaristul aduce în discuţie un episod care l-a revoltat foarte tare şi care l-a făcut să uite de toate regulile creştine ori deontologice.

“Când CV Tudor a scris că mi-am lovit până la sânge copilul în vârstă de 2 ani pentru că mi-ar fi luat un hamburger din mână, am uitat de toate regulile deontologice ale jurnalismului pe care mă încăpăţânez să le reamintesc şi l-am prevenit public, la televizor, pe individ să se ferească să ajungă cu mine într-un loc îngust şi fără bodigarzi. Nu era o figură de stil. Ori îi rupeam eu capul, ori mi-l rupea el mie, nu mai ştiam altă deontologie.

Iisus, la care se referă dl. Liiceanu, a spus: „Dacă cineva îţi dă o palmă peste obrazul drept, întoarce-i-l şi pe celălalt”. În ce priveşte persoana mea, pot să fiu de acord cu asta ca o contracarare a răzbunării cu orice preţ, a sângeroasei reguli „Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Iisus n-a spus însă că trebuie să faci asta când îţi sunt loviţi şi batjocoriţi părinţii, copiii sau Dumnezeul-Tată în care crezi cu tot sufletul”, încheie Cristian Tudor Popescu.

AMPress

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.