Consultantul politic Cozmin Gușă consideră că România se confruntă, în acest moment, cu trei războaie la nivel politic și instituțional, respecitv războiul palatelor Cotroceni și Parlamentului, războiul Guvernului Grindeanu și Guvernului Cioloș și războiul din Justiție.
Cosmin Gușă susține că timpul ar putea fi un aliat al președintelui Klaus Iohannis, întrucât în implementarea programului de guvernare al PSD vor apărea imperfecțiuni.

„Timpul ar putea să fie un aliat al lui Klaus Iohannis, pentru că vor fi foarte multe lucruri și imperfecțiuni în programul PSD, mai ales în implementarea sa. Un program arată bine. 102 taxe s-au eliminat, pensionarii sunt bucuroși, sunt multe. Dar în contrapartidă, o să apară excesele, și ele apar pentru că oricât ar fi un program de bine făcut, oamenii politici, indiferent dacă sunt de stânga sau de dreapta, sunt lacomi. Sunt lacomi de putere, de a profita de situații, de bani. Și pe baza unui program de guvernare bun, va apărea lăcomia baronilor, defecțiunile unor oameni ai baronilor care vor totul, iar ele se vor acumula. Ele nu vor fi vizibile în primele luni, dar în a doua jumătate a anului o să vezi că programul era bun, persoanele, însă, care îl implementează sunt persoane unele neînstare de așa ceva, altele, puse pe furat. Și ciclul electoral va balansa într-o direcție unde se va naște opoziție. Astăzi nu există opoziție. PNL este varză, USR nu-i de discutat, PMP nici nu contează ca opoziție, pentru că el a fost creat doar ca un instrument pentru apărarea integrității personale a lui Traian Băsescu și ai săi. UDMR nu-l discutăm, pentru că el joacă un joc călduț, necuantificabil din punct de vedere al atitudinii”, a explicat Cozmin Gușă.

În acest moment, instituțiile statului sunt în război.

„2016 n-a fost un an bun, în mod evident. Dar 2017, cu niște condiții vitrege la început de an, ar putea la final, cu niște condiții pe care ar trebui să le îndeplinim, să se transforme într-o trambulină, măcar, spre altceva. Pentru că acum bâjbâim așa spre nicăieri. Și atmosfera asta în care a început anul este deprimantă. Lumea este ușor deznădăjduită, pentru că urmează o perioadă de confruntări. Iar ziua de azi a marcat trei episoade din trei seriale de război diferite, și anume serialul războiului palatelor, Cotroceni versus Palatul Parlamentului, serialul războiului guvernelor, Guvernul Grindeanu versus Guvernul Cioloș, și serialul războiul din Justiție, respectiv întâlnirea de la Ministerul Justiției cu procurorii-șefi, care a fost pigmentată nu de niște lucruri care trebuie făcute, asanate, ci de scandalul iscat de cei doi comici vestiți ai ecranului, Sebastian Ghiță și Traian Băsescu”, a spus consultantul politic.

Cozmin Gușă a susținut că președintele Klaus Iohannis a fost păcălit în campania electorală, atât de implicarea slabă a lui Dacian Cioloș în campanie, cât și de PNL și de lipsa unei contraponderi la programul de guvernare al PSD. De asemenea, Gușă a punctat faptul că social-democrații au preluat avantajul pe care Klaus Iohannis l-a avut la alegerile prezidențiale din 2014, și anume acela de a se raporta la popor.

„Noi am tot vorbit despre faptul că, în mod evident, Iohannis nu este asistat corespunzător. Consilierii pe care îi are – o parte nu știu, o parte nu doresc și o altă parte taie frunză la câini, probabil. Jocul este foarte sofisticat, iar președintele Iohannis vine după o campanie electorală în care a fost dublu păcălit. Pe de o parte, de slaba angrenare în campanie a lui Dacian Cioloș, care a semănat aproape a trădare, iar Klaus Iohannis a mizat pe soluția Dacian Cioloș, fost comisar european, soluție constructivă. În timpul guvernării, omul a stat acolo ca să piardă vremea, iar în campanie a acționat prin inacțiune, ceea ce a fost urât față de Klaus Iohannis, care a mizat pe Cioloș. A doua categorie de trădători este la capitolul PNL, care a avut un leadership prost, campanie proastă, candidați slabi. Totul s-a făcut dintr-o dorință de imagine. Și în lipsa contraponderii unor specialiști la programul foarte precis al PSD-ului și al lui Dragnea s-a produs debalansarea. Iar Iohannis s-a trezit la sfârșitul campaniei electorale cu niște candidați, partid, respectiv prim-ministru, pe care i-a susținut implicit, ba chiar și explicit, și care l-au făcut de rușine. Au tranzitat scorul slab al lor în brațele lui Klaus Iohannis. Pe de altă parte, cei care l-au sfătuit după campanie l-au sfătuit să iasă la război. Și, din atitudinea președintelui Iohannis, ne-am dat seama foarte bine că dorește să se lupte cu noua majoritate instalată, lucru care pentru electoratul pe care îl mai are poate să fie de explicat, dar a generat o reacție de război în partea cealaltă, care dintr-o dată s-a văzut cu mai mulți saci în căruță decât și-ar fi propus. Cine credea, înainte acestei campanii, că mesajul lui Călin Popescu Tăriceanu ar putea să fie de succes. Nici n-a fost, că a făcut puțin peste 5%, dar făcând majoritatea cu PSD, ne-am trezit cu acest mesaj cu valoare de instanță morală. Plus, avantajul de parcurs pe care tot Klaus Iohannis i l-a dat, invitarea la Cotroceni pentru a creiona o altă majoritate împotriva PSD, care, de asemenea, devoalată public s-a întors împotriva lui Iohannis. Acești mulți saci în căruță au dus PSD și pe Liviu Dragnea într-o stare de prepotență: ‘Suntem puternici, ni se cuvine tot, ne uităm în jur, îl vedem pe Iohannis, care dacă nu e de acord cu noi te suspendăm’. Atunci l-au pus pe Iohannis într-o postură de a juca cu spatele la zid, o postură incomodă, mai ales atunci când nu ai o armată. Pentru că aici vorbim de o armată disciplinată, care arată programul de guvernare într-o mână, dar care, pe de altă parte, jos au amnistia și grațierea, pentru care au luptat cu toții din tot sufletul, pentru că au această problemă a dosarelor pe care le au în Justiție”, a arătat consultantul politic.

„Totul pare un joc de-a șoarecele și pisica între o armată bine organizată, decisă, sigură pe ea – majoritatea parlamentară, unde nu avem doar PSD+ALDE, avem PSD+ALDE oficial, dar adăugăm și UDMR, mai mult de jumătate din PNL, PMP-ul lui Băsescu, care una fumează, alta spune, și vedem, de fapt, un palat care se contrapune în mod evident intențiilor lui Iohannis, care, dacă stăm să-i numărăm armata, nu știm câți rămân. Pentru că armată parlamentară nu prea are sau o are de formă, sunt prefăcuți, iar în instituțiile statului, pentru că suntem în România, se produce o debalansare. Mai ales că prin acest guvern prin procură, Palatul Victoria și-a pierdut foarte mult din importanță. Prospețimea acestor alegeri face ca ei să se raporteze tot timpul la popor. Avantajul pe care Klaus Iohannis îl avea în 2014, când a câștigat alegerile, acela de a se raporta la popor, avantaj care l-a putut face să impună Guvernul Cioloș la sfârșitul lui 2015, astăzi este de partea Parlamentului, pentru că tocmai a fost validat prin alegeri. Într-o asemenea atmosferă de război între palate, la ce ne putem aștepta? La escaladare. Iohannis va contrapune niște principii unui instinct de conservare, a propriei libertăți și securități a parlamentarilor. Dacă ne uităm inclusiv la instrumentele de tip legislativ, executiv, mediatic pe care această mare coaliție le are, treburile sunt complicate”, a continuat acesta.

Sursa- Realitatea TV

 

 

 

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.