Urâtă dezbatere. Şi fără idei. Răfuială banală între bărbaţi. Şi nepregătită. Păruială de combatanţi în faţa a patru cucoane care n-au sporit decât decorul. ”În fine”, cum zicea una dintre ele, bătând cu tocul în masă şi rotindu-şi vârful piciorului, o dezbatere spectacol. Şi nimic mai mult. Un sas greoi contra unui bucureştean cu apucături de mahala, un primar contra unui premier cu ifose, un profesor derutat contra un procuror cu apucături de animal de pradă. Marţi, dezbaterea a îngropat şi portretul de unificator naţional al obraznicului Victor Ponta, şi aerul de profesor atoateştiutor al lui Klaus Iohanis.

Să luăm lucrurile metodic. Şi să începem cu marea surpriză Iohannis, cel care se lasă de câteva luni cu numele scris ba Johannis, ba Iohannis. El era (şi pentru unii mai este) o şansă la normalitate. O revenire la bunul-simţ, la acel scaun la cap de careţaraare nevoie şi care se întrupează destul de bine în primarul Sibiului. Din păcate, felul în care a abordat dezbaterea i-a adus prejudicii enorme. De necrezut că un sas, cunoscut prin seriozitate şi temeinicie, a improvizat o dezbatere de asemenea greutate. S-a hotărât cu câteva ore înainte, semn că nervii săi au cedat şi n-a mai rezistat presiunii mediatice. Sau că mediocra sa echipă de campanie dormea la ora la care Kalus Iohannis s-a răzgândit şi a confirmat participarea la Realitatea TV. Iohannis a cedat şi la stabilirea condiţiilor de participare şi a regulilor de desfăşurare, a fost şocat de tupeul adversarului şi s-a lăsat luat de revere, ciupit, muşcat, luat în batjocură sau ironizat grosolan. Iohannis a ratat subiectul alegerilor din diaspora, în care adversarul său era băgat până în gât, a ratat şi discuţia despre corupţie în care a fost răstălmăcit de chiar vârful piramidei, a bâlbâit şi discuţia despre pensii şi, dincolo de toate, nu a venit cu nimic nou în detalierea ”lucrului bine făcut”. Şocat de obrăzniciile lui Victor Ponta, Klaus Iohannis a fost dominat, încălecat, tras în cifre de adversarul său. Una peste alta, Iohannis n-a făcut greşeli mari, dar n-a avut o ieşirea onorabilă de sub ploaia de obrăznicii şi nici n-a izbutit să contracareze tupeul adversarului.

Victor Ponta, câştigător al dezbaterii de la Realitatea TV, a izbutit să bage spaima în toţi cei care l-au privit. Un asemenea spirit de mahala spilcuită, cu un asemenea tupeu aproape golănesc, cu o agresivitate de animal de pradă, cu o lipsă totală de eleganţă, ne-a arătat o dimensiune morală aproape liliputană. Crud, capabil să mintă cu sânge rece, să încalce orice normă de bun-simţ, să joace inclusiv rolul de campion al justiţiei şi al anticorupţiei – Victor Ponta, chiar dacă l-a învins net pe Klaus Iohannis în această dezbatere, a băgat spaima în români. Şi în opoziţie şi în pesedişti! Un asemenea animal politic e gata să sfâşie şi aliaţi şi duşmani, şi prieteni şi rude, să schimbe macazul cu viteza luminii şi să curme cariere fără să clipească. Totul pentru gloria, puterea şi satisfacţia sa.

Victor Ponta a izbutit marea performanţă să bage frica în compatrioţii care i-au observat instinctele de mare prăduitor.

Articol de Cornel Nistorescu publicat pe cotidianul.ro

loading...

7 COMENTARII

  1. mi-e rusine sa consider ca iohannis e profesor, e coleg cu mine… el nu mai e nimic! un profesor adevarat nu poate renunta la munca de la catedra ca sa ce? ca sa aiba n case!!!

  2. Fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, spune că ideea refacerii Uniunii Social-Liberale reprezintă doar un truc politic, o manevră a lui Victor Ponta. „Această neasumare a propriei identităţi este un semn, după părerea mea, că nu ne aşteaptă un viitor prea bun nici cu domnul Ponta preşedinte şi nici cu PSD-ul în calitate de partid dominant al următorilor ani”, a mai spus Antonescu la RFI.

    „Evident că este vorba despre o mistificare din câteva motive. Mai întâi că USL, cea autentică şi cea care şi-a încetat din păcate existenţa, a fost o alianţă pe picior de egalitate şi pe raporturi paritare între Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal. Astăzi grupul de oameni plecaţi din PNL, adunaţi în jurul domnului Tăriceanu, nu sunt decât, cel mult, în condiţia de partid anexă al PSD-ului. Iar domnul Tăriceanu, care joacă rolul unui soi de majordom la curtea domnului Ponta, nu poate emite în niciun fel pretenţia că ar reprezenta o componentă de dreapta sau ceea ce însemna înainte Partidul Naţional Liberal într-o asemenea alianţă. În al doilea rând: USL, care a adunat în jurul ei atâta speranţă şi atâta susţinere electorală a fost un PROIECT, nu a fost o formă prin care domnul Ponta şi PSD-ul să-şi mascheze încă o dată identitatea”, a explicat Antonescu.

    El spune ca miza USL 2 este ascunderea numelui PSD.

    ȚEl a eşuat pentru că, aşa cum aş formula sintetic, nu domnul Ponta a fost capabil să schimbe Partidul Social Democrat, aşa cum îl ştim de 20 de ani, ci, din păcate, Partidul Social Democrat l-a transformat după chipul şi asemănarea sa pe domnul Ponta, dacă, vreodată, domnul Ponta a dorit altceva. Prin această manevră, domnul Ponta ne arată un lucru uimitor: cum un om politic, la doi paşi de preşedinţia României, şi un partid care este de departe cel mai mare, cel mai puternic, cel mai bine organizat din Romania, şi anume PSD-ul, au în continuare o preocupare în a se ascunde după formule care să se numeasca oricum altfel. Această neasumare a propriei identităţi este un semn, după părerea mea, că nu ne aşteaptă un viitor prea bun nici cu domnul Ponta preşedinte şi nici cu PSD-ul în calitate de partid dominant al următorilor ani….”, a mai declarat fostul lider PNL.

    „E un semn foarte rău că Victor Ponta, cu mari şanse de a deveni preşedinte şi oricum premier şi lider al majoritatii actuale din parlament, nu are curajul să-şi asume in fata societatii in care joaca un asemenea rol propria sa identitate si incearca inca o data sa falsifice realitatea”, a adaugat Crin Antonescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.