Contribuţiile sociale pentru veniturile realizate din activităţi independente vor fi reţinute la sursă, începând de luni, a anunţat ministrul Muncii. Ioan Botiş.

Acestea şi-a cerut scuze din nou pentru cozile de luna trecută de la ghişee, pe care premierul Emil Boc nu le-a văzut, şi a spus că deficienţele ordonanţei privind drepturile de autor au fost remediate.

„După publicarea ordonanţei, cel care este plătitorul de venit va depune declaraţia şi va face plata. Toţi cei care vor contribui la pensii şi şomaj vor beneficia de aceste sisteme. Erau mulţi care plăteau şi riscau să nu fie beneficiari. Plafonarea există pe asigurările pe pensii şi şomaj la cele cinci salarii minime pe economie. Sunt patru scenarii posibile: în cazul în care avem un salariat primeşte salariu în mod constant şi realizează venituri ocazionale el nu plăteşte contribuţii de asigurări sociale, el plătind la bază. Dacă nu are o relaţie contractuală, realizează venituri exclusiv, baza este de cinci salarii medii brute pe economie pe an. Cele cinci salarii înseamnă 91 de milioane şi pe baza ei se face regularizarea. În cazul în care are activităţi desfăşurate cu regularitate şi plăteşte, are cinci salarii medii lunar. Dacă obţine drepturi de autor lunar plăteşte la aceeaşi bază de cinci salarii medii lunar. Foarte mulţi plăteau contribuţii la şomaj şi nu beneficiau, nu atingeau stagiul minim de contribuţie. Eu am prezentat scuze în numele ministerului iar de luni situaţia va fi corectată”, a declarat la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul Muncii, Ioan Botiş.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.