Home Actualitate Consumatorii de alcool şi droguri care ajung la spital vor plăti scump

Consumatorii de alcool şi droguri care ajung la spital vor plăti scump

by Ioana Popescu

Una dintre iniţiativele legislative aflate săptămâna trecută pe ordinea de zi în cadrul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, care prevede introducerea coplăţii pentru terapia abuzului de alcool şi stupefiante a dus la dezbateri aprinse şi contradictorii.

Deputatul PSD Constantin Rădulescu este de acord că cei care sunt consumatori de droguri şi alcool în mod voluntar şi ajung din această cauză la Urgenţe ar trebui să compenseze, la sfârşitul terapiei, eforturile făcute pentru tratamentul acestei forme de abuz, care costă în fiecare an milioane de euro. „Şi în această săptămână, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Sănătate şi Familie din cadrulCamerei Deputaţilor au avut loc dezbateri extrem de aprinse pe marginea subiectelor aflate pe ordinea de zi. Unul dintre cele mai importante subiecte s-a referit la o iniţiativă legislativă prin care se propune ca persoanele care consumă alcool sau substanţe halucinogene în mod voit, şi se prezintă la spital, la unităţile de Primire Urgente, să intre într-un sistem de coplată a serviciilor medicale acordate în regim de urgenţă” – declară Constantin Rădulescu.

Parlamentarul este de acord cu perceperea unei taxe mai mari decât în cazul pacienţilor care vin în stare de urgenţă cu afecţiuni majore, în timp ce „beţivii” se tratează gratuit, de câte ori doresc. Concluzia finală a Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor a fost necesitatea coplăţii serviciilor medicale acordate celor care se prezintă în astfel de situaţii, scopul acesteia fiind reducerea numărului urgenţelor medicale legate de consumul de alcool şi substanţe halucinogene, care se află în continuă creştere.

„În cadrul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din data de 11 februarie a.c., s-a ridicat problema rescrierii Actului Normativ care prevede introducerea coplăţii pentru pacienţii care au făcut excese etilice sau excese în ceea ce priveşte consumul de substanţe interzise. Aşadar, în cazul acestor pacienţi, care vor beneficia de tratament în serviciul de urgenţă, se va percepe o taxă mai mare decât în cazul pacienţilor care vin în stare de urgenţă din cauza bolilor grave de care suferă. În discuţia din cadrul comisiei s-a subliniat faptul că, datorită consumului excesiv de stupefiante şi alcool, pacienţii internaţi în regim de urgenţă fac spitalele să ajungă la cheltuieli de ordinul milioanelor de euro, întrucât cei mai mulţi dintre aceştia sunt fie neasiguraţi, sau poliţa nu acoperă cheltuieli care se referă la excesul de alcool sau droguri.Unul dintre motivele pentru care acest proiect trebuie readus în discuţie, spre modificare, este reducerea numărului urgenţelor medicale legate de consumul de alcool şi substanţe halucinogene care se află în continuă creştere. În special consumatorii de droguri au nevoie de internare, fie că ei sunt minori, fie că nu plătesc vreun fel de asigurare de sănătate. În cadrul comisiei au existat opinii conform cărora, într-un fel nedrept, persoanele care consumă alcool în mod conştient sunt trataţi gratuit.Părerile au fost împărţite de-a lungul şedinţei. În timp ce o parte dintre membrii comisiei au fost de părere că o bună educaţie sanitară poate aduce schimbări, s-a ajuns, în final, la concluzia că este nevoie de coplata serviciilor medicale acordate celor care se prezintă cu intoxicaţie acută voluntară în regimul de urgenţă”, mai spune parlamentarul PSD.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.