730 de miliarde de lei urmează să ajungă în judeţul Vâlcea, de la Guvernul Ponta. Banii reprezintă totalul angajamentului bugetar pe care Guvernul şi l-a asumat până în 2016. Pentru prima dată, fondurile pe O.G. 28 au fost repartizate prin Instituţia Prefectului, lucru care i-a exasperat pe liberalii de la conducerea Consiliului Judeţean, care sperau să repartizeze tot ei fondurile.

A doua tranşă de fonduri pentru anul 2015, care vizează proiectele aflate în derulare cu fonduri guvernamentale au sosit zilele trecute în judeţul Vâlcea. 730 de miliarde de lei vechi ar urma să primească primarii vâlceni pentru continuarea lucrărilor aflate în derulare pe O.G. 28. Din cauza faptului că prima tranşă de fonduri care a fost repartizată la începutul anului a fost împărţită pe criterii politice de consiliile judeţene (potrivit declaraţiilor lui Liviu Dragnea), de această dată banii au venit prin Instituţia Prefectului, cu destinaţie precisă, pentru fiecare localitate în parte.

Primarii, din nou nemulţumiţi de sumele alocate
Banii, care ajung tot mai greu pe O.G. 28 îi aduc în pragul disperării pe primarii vâlceni. Indiferent de sumele alocate, lucrările sunt întârziate şi par că nu mai reuşesc să ajungă la finalizare. Viceprimarul comunei Galicea, liberalul Florea Udrea spune că, pentru a finaliza proiectele pe O.G. 28, în ritmul acesta al alocării de fonduri, îi mai trebuiesc mulţi ani: „Noi am fost prinşi pentru anul 2015-2016 pentru modernizarea drumurilor cu 5 miliarde, din care acum am primit doar un miliard, iar valoarea totală a proiectului este de 50 de miliarde. Pentru drumuri, noi avem datorii de 15 miliarde. La alimentarea cu apă suntem prevăzuţi pentru următorii doi ani cu 18 miliarde, iar noi avem deja datorii de 45 de miliarde. Statisticile pe care ei le au nu sunt bune, iar, după modul acesta de repartizare al banilor, noi vom termina alimentarea cu apă prin anul 2020”, spune viceprimarul Florea Udrea.

Dumitru Cornoiu: „Consiliul Judeţean să nu uite că a repartizat „zero” lei pentru anumite localităţi”
Prefectul judeţului, Dumitru Cornoiu, susţine că instituţia pe care o conduce nu a făcut altceva decât să cheme primarii să semneze contractele de finanţare. Întrebat de ce banii au venit prin Instituţia Prefectului şi nu prin Consiliul Judeţean, aşa cum s-a întâmplat până acum, Cornoiu a lăsat de înţeles că s-a dorit evitarea repartizării fondurilor pe criterii politice, aşa cum s-a întâmplat până acum: „Primarii nu au motive să fie nemulţumiţi. Este vorba de aproximativ 731 de miliarde de lei vechi, care vor ajunge în judeţul Vâlcea. Fiecare primărie va primi în jur de 7-8 miliarde pentru continuarea lucrărilor. Sunt localităţi care primesc 5 miliarde, dar şi unele care au repartizate 15 miliarde, dacă au mai multe proiecte. Noi, ca instituţie, nu am făcut decât să-i ajutăm să primească mai repede banii, adică să semneze contractele de finanţare, pentru a nu se mai deplasa la Bucureşti, în acest
scop. Criteriile de repartizare sunt, în primul rând, cele de solicitare, în sensul că cei care nu au solicitat bani, nici nu primesc. Dacă cineva este nemulţumit, chiar nu are dreptate. Atunci când s-a dat posibilitatea Consiliului Judeţean să repartizeze fondurile, reprezentanţii acestei instituţii au alocat „zero” lei la anumite primarii. Să spună acum vreun primar din judeţul Vâlcea că nu i s-au alocat bani. Poate că nu li s-au dat fonduri atât cât şi-ar fi dorit, dar aceasta este problema pe care trebuie să o discute cu Ministerul Dezvoltării. Eu nu am făcut altceva decât să ajut la mărirea vitezei de contractare, astfel încât să înceapă lucrările cât mai repede”, ne-a declarat prefectul judeţului, Dumitru Cornoiu.

Impact real

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.