Home Opinie Cine plânge la mormântul străin al grupului ALDE?

Cine plânge la mormântul străin al grupului ALDE?

by Ioana Popescu

Pentru un grup tampon, devenit irelevant în Parlamentul European, ALDE are destul de mulţi simpatizanţi în România. Sau, mai degrabă, să le spunem bocitoare? Bocitoare la mormânt străin, desigur, căci ipocrizia atinge apogeul când cei dezamăgiţi de trecerea PNL la PPE fac trimitere la valori şi principii comune cu ALDE.

Care valori, care principii comune? Chiar şi o scurtă trecere în revistă a temelor aflate în ultimii ani pe agenda liberalilor europeni ne demonstrează că între aceştia şi naţional-liberalii autohtoni există prea puţine interese similare.

Nu mai departe de finele lunii martie, liderul liberal-democraţilor britanici (de unde provine şi nervosul Graham Watson), vicepremierul Nick Clegg, anunţa un nou succes politic marca ALDE: legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

„History was made in the United Kingdom this week as after midnight on 29 March 2014 same-sex marriage became legal in England and Wales. To mark the occasion, a rainbow flag flew over Whitehall – a small symbol to celebrate a massive achievement…” citeste in continuare, pe siteul ALDE.

Prin februarie, parlamentul belgian a modificat legislaţia privitoare la eutanasiere, extinzând practica şi asupra minorilor. Grupul ALDE a salutat decizia, arătând că, în timp ce „dreapta” (creştin-democrată şi radicală) s-a opus, parlamentarii socialişti si liberalii belgieni afiliati ALDE au susţinut această măsură.

„Last week, Belgium’s lower house of parliament approved a new euthanasia law which extends the legislation to minors. Concretely, the existing euthanasia law is extended to mentally competent minors…” citeste in continuare, pe siteul ALDE.

Iar în urmă cu doi ani, când liberalii autohtoni erau blocaţi în suspendarea/demiterea Preşedintelui României, „omologii” europeni aveau preocupări mult mai înalte. Spre exemplu, în octombrie 2012, la Ljubljana, reprezentanţii ALDE discutau despre oportunitatea introducerii unui „venit universal garantat”. Adică, în româna simplificată, o sumă de bani pe care, pe tot parcursul vieţii şi indiferent de pregatire ori contribuţia către bugetul de stat, fiecare cetăţean să o primească lunar. O rentă viageră, dacă doriţi, gândită de partenerii PNL din ALDE. Sau, ceva mai vulgar,  bani de la stat pentru toată lumea, necondiţionat, ca-n orice vis frumos, de stânga.

„After two days of discussion during which foreign and Slovenian experts in the field of basic income (BI) and welfare economy offered stimulating arguments on reasons and ways to promote and implement basic income in Slovenia and the EU…” citeste in continuare, pe siteul ALDE.

Notă: Nu punem sub semnul întrebării oportunitatea deciziilor luate de membrii ALDE, ci întrebăm – retoric, dacă vreţi – în ce măsură regăsiţi PNL în proiectele liberalilor europeni…

You may also like

11 comments

clujean 28 mai 2014 - 02:46

liberalismul adevarat este deja rara avis; drepta e criminal-neoconservatoare, iar stanga o aiureala guevaristo-oengista.

Reply
Nastratin 28 mai 2014 - 09:20

Aferim , efendi !

Reply
Oana 28 mai 2014 - 12:35

Si ce are PNL in comun cu PPE? Sau poate singurul motiv a fost ca vor si penelistii sa fie intr-un grup puternic. S-ar putea numi traseism politic? Miscarea asta imi aduce aminte de un alt partid (oare care? 😀 ) care si-a dat seama ca ii este mai bine la populari.

Reply
Nastratin 28 mai 2014 - 15:27

@Oana : As zice , asa , eufemistic , ca esti neinformata , ca sa nu zic altfel ! PNL are in orice caz mai multe puncte comune cu PPE decat cu alde ALDE ! PNL nu a intrat in PPE din cauza unei jigodii cu numele de Tariceanu , care a tinut PNL in ALDE ! ALDE este in PE un fel de a cincia roata la caruta !

Reply
Augustin Radescu 29 mai 2014 - 14:14

E limpede ca demersul tau incearca sa-l mai scoata pe antonescu, cit ar mai fi posibil, din maro! Fiindca avem aici un caz clasic de minciuna prin omisiune!
Spui un mare (si trist) adevar: alegatorul (liberal) roman nu le prea are, in general, cu doctrinele; nu prea e la curent cu evenimentele internationale, si in particular cu viata si realizarile politice ale partidelor europarlamentare; prin urmare nici n-ar avea motive sa plinga de mila ALDE, abandonat de mireasa romanca, in noaptea nuntii.
Al doilea mare adevar, pe care insa il treci, cu gratie, sub tacere (de-aici minciuna), este ca marea majoritate a alegatorilor (liberali) romani au auzit de liderii marcanti ai PPE, de minunatele lor relatii cu basescu si macovei, si de „beneficiile” pe care ni le-au adus noua aceste relatii.
Asadar, cei care au votat PNL, fara sa moara de dragul ALDE, au spus, in subtext, NU PPE!
Faptul ca antonescu le-a cerut voturile fara sa le spuna ca are de gind sa le aseze, gingas, in poala PPE, n-a fost decit o golanie dimboviteana obisnuita. Ca sa ne lamurim ca este asa, e suficient sa raspundem la o intrebare simpla: ar fi obtinut PNL acelasi numar de voturi (respectiv cele 15%) daca antonescu ar fi anuntat, macar cu o zi inainte, ce intentii are?
Nu cumva s-ar fi trezit cu o singura cifra?

Reply
Victor Ungureanu 29 mai 2014 - 18:46

Cred ca un pic de modestie ar fi benefica… nu sunt sigur ca tu chiar sti ce cultura politica au votantii liberali…

Reply
Augustin Radescu 31 mai 2014 - 04:11

Daca, asa cum inteleg, esti alegator liberal, m-ai lamurit: inainte de cultura politica, in fata ta sta o misiune mult mai grea, si anume sa inveti ortografia limbii romane. Pentru inceput, afla ca stii se scrie cu 2 i.
Cit despre protestul tau, eu am vorbit despre cultura politica a alegatorilor liberali doar pentru ca ei au fost cei „tepuiti” la aceste alegeri, iar nu pentru ca ei ar sta mai rau decit ceilalti alegatori.

Reply
Victor Ungureanu 31 mai 2014 - 09:55

Daca superioritatea argumentarii tale sta in corectarea unei greseli de ortografie, te compatimesc. In al doilea rand… ca sa intelegi si tu… Tocmai de aceea, avand o anumita cultura politica nu ne consideram „tepuiti” (deosebit cuvant). Dar vad ca pe aceste meleaguri 2 obiceiuri proaste, persista. 1. Folosirea atacului la persoana ca argument principal. 2. Arogarea unei omniprezente in mintea alegatorului liberal sau in a oricarui alegator, sau in a unor persoane luate la gramada. Daca tot vorbim despre liberalism de ce sa nu generalizam? Cu drag, exact 9 greseli de ortografie ti-am lasat pentru ca vad ca acestea sunt acele lucruri care satisfac unora pofta in a practica arta dialogului pe internet. Desigur, 9, conform educatiei mele mai „tepuite” de sistemul educational din Romania.

Reply
Victor Ungureanu 31 mai 2014 - 09:58

„Nu ne consideram „tepuiti” „Aici vorbesc in numele persoanelor apropiate care stiu ca au votat

Reply
Victor Ungureanu 31 mai 2014 - 09:59

. … care stiu ca au votat PNL.

Reply
Augustin Radescu 31 mai 2014 - 14:31

Atunci, somn usor!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.