Home Actualitate Chimicale pe pâine. Fructele şi legumele „mustesc” de pesticide. Sfaturi de supravieţuire

Chimicale pe pâine. Fructele şi legumele „mustesc” de pesticide. Sfaturi de supravieţuire

by Ioana Popescu

60 la sută din legume şi 30 la sută din fructe conţin pesticide, potrivit Agenţiei Europene pentru Securitatea Alimentară. Aceste substanţe ne pun în pericol sănătatea, deoarece pesticidele pot duce la apariţia problemelor respiratorii şi a diferitelor tipuri de cancer, avertizează nutriţioniştii. Struguri, banane, ardei, vinete, iar mai nou, spanac, portocale, orez, castraveţi, mandarine, morcovi şi pere“ sunt doar câteva dintre fructele și legumele „îmbunătăţite” cu pesticide.

Studiul realizat de Agenţia pentru Securitate Alimentară indică faptul că 3,5% dintre eşantioane prezentau urme de pesticide care depăşesc limitele maxime de reziduuri autorizate.

Pentru realizarea studiului, au fost analizate 11.000 de eşantioane din nouă producţii diferite (portocale, mandarine, pere, cartofi, morcovi, castraveţi, spanac, fasole şi orez) provenite din cele 27 de state membre, Islanda şi Norvegia.

Reziduuri din 365 de pesticide diferite au fost identificate în fructe şi legume consumate în Europa, 76 dintre acestea fiind depistate numai în cereale, conform studiului.

Un alt studiu realizat de data aceasta de cercetătorii de la Centrul Medical din cadrul Universităţii Nebraska din Omaha., arată că una din 25 de vinete testate conţine chimicale peste limita admisă.

Fructele sau legumele nu sunt singurele alimente care conţin pesticide. Carnea conţine şi ea substanţe chimice.

Sfaturi de la experţi:

*aruncaţi prima apă în care fierbeţi carnea, deoarece astfel se elimină chimicalele existente în preparatul de carne.

*nu mai folosiţi prima apa în care fierbieţi cartea pentru supă sau pilaf de orez, aşa cum aţi învăţat în copilărie. S-au dus vremurile acelea.

*reduceţi cumpărarea fructelor şi legumelor în extrasezon. Cele care se fac la timpul lor au o cantitatea mai mică de chimicale.

*cumpăraţi produse din Uniunea Europeană(scrie pe etichetă dacă sunt produce în UE) pentru că acestea sunt verificate în ceea ce priveşte concentraţia de pesticide înmagazinată în produs.

Aşadar. dacă nu ai bucata ta de pământ, nu ai nici o şansă să mănînci sănătos sau aşa cum îţi recomandă medicii, dintr-un motiv foarte simplu: tot ce cumperi fie din magazine, fie din piaţă de la ţărani, musteşte de chimicale.

Legume, fructe, mezeluri, lactate, detergenţi. Sau tot atîtea produse care nu mai sunt de mult naturale.

Aşa că degeaba specialiştii din medicină recomandă să avem o alimentaţie cît mai sănătoasă şi naturală, ca să putem trăi mai sănătoşi şi mai plini de energie. Acest lucru este aproape imposibil.

Pericolul vine atît de la produsele autohtone, cît şi de la cele de import, care au invadat piaţa. Produsele ecologice de tipul Bio sînt, pentru mulţi, mult prea scumpe pentru bugetul de care dispunem.

În concluzie, nu putem să le evităm. Suntem condamnaţi fie la adaptare, fie la un sfârşit mai grabnic şi mai neplăcut.

Dr. Ştefania Bucur, şefa secţiei Oncologie a Spitalului Judeţean Argeş, citată de Curier.ro, afirmă că o cauză a cancerelor digestive, de colon sau rect este şi consumul de alimente cu mulţi aditivi sau al cărnii provenite de la animalele tratate cu hormoni.

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a atras atenţia în nenumărate rînduri asupra pericolelor E-urilor din alimentaţie, dar şi asupra faptului că legislaţia este mult prea permisivă, iar laboratoarele nu pot depista cu precizie substanţele chimice în alimente.

Potrivit Curier.ro, în Argeş, mai multe instituţii publice prelevează probe din alimente, pe care le trimit spre analiză în Capitală sau la alte laboratoare, rezultatele ieşind mai de fiecare dată foarte bune. Totul iese ca la carte, documentele sînt bune.

Prin fierbere, concentraţia aditivilor creşte

Cu privire la aditivii alimentari, există limite maxime admise şi important este să nu consumăm doar produse cu mulţi aditivi, care se pot acumula de-a lungul timpului în organism. În industria alimentară se folosesc sute de aditivi. Cei naturali nu sînt periculoşi, în timp ce aditivii de sinteză pot dăuna sănătăţii, dacă sînt consumaţi în cantităţi mari. Problema este că, de cele mai multe ori, pe eticheta produselor nu se menţionează sursa aditivului alimentar şi nu ne putem da seama dacă este vorba de unul natural sau de unul de sinteză. Alimentele mult procesate şi trecute prin diverse procedee de prelucrare conţin de regulă mai mulţi aditivi. Prin fierbere, concentraţia lor poate creşte.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.