Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează miercuri, 30 martie, o conferință cu tema – Centenarul nașterii scriitorului Vintilă Horia, singurul autor român care a fost distins, în noiembrie 1960, cu prestigiosul premiu Goncourt pentru  romanul Dieu est né en exil.  

Conferința se concentrează pe principalele aspecte ale activității lui Vintilă Horia, precum și pe analiza unor documente inedite din arhivele Securității.

În cadrul evenimentului va avea loc lansarea volumului În căutarea „omului total”. Moștenirea literară și spirituală a lui Vintilă Horia (coord. Cristian Bădiliță și Basarab Nicolescu), apărut la Editura Vremea, și vor fi proiectate câteva fragmente din filmul „Întoarcerea lui Vintilă Horia”, realizat de Marilena Rotaru. Vor participa: Dinu Zamfirescu (Președintele Consiliului Științific al IICCMER), Silvia Colfescu (directoarea Editurii Vremea), Cristian Bădiliță (scriitor, istoric al creștinismului),  Mihaela Albu (profesor universitar),  Dan Anghelescu (profesor universitar). Moderator: Marilena Rotaru.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.