Home Arta Ceara întâlneşte cinematograful

Ceara întâlneşte cinematograful

by Ioana Popescu

O expoziţie de ceară este o expoziţie de ceară poate că nu aş fi spus acest lucru în urmă cu zece ani, când răsfoiam cu timiditate site-ul Muzeului de ceară din Londra şi înclinam a crede că Madame Tussauds şi urmaşii ei au re-creat oameni.

Strălucirea de vis a început să pălească în mintea mea, atunci când mai toate vedetele din muzică şi film au vrut să aibă şi ele o urmă mai stabilă a trecerii efemere prin lume. Ce-am văzut zilele trecute în oraşul natal m-a făcut să îmi aduc aminte că sculptura în ceară încă mai are un farmec al său, pe care derapajele zilei nu îl pot ştirbi.

La Muzeul de Istorie „Aurelian Sarcedoţeanu” din Rm. Vâlcea a poposit o expoziţie itinerantă a Muzeului figurilor de ceară din Sankt-Petersburg. M-a intrigat faptul că pe comunicatul de presă nu apărea nici un nume pentru această expoziţie, dar, o dată ce-am păşit în interiorul lumii de ceară, am înţeles de ce organizatorii au ales să menţină suspansul: pe lângă exponatele clasice (legate de mitologie şi poveştile copilăriei), creatorii ruşi au riscat pe cartea cinematografului. Astfel, spre deliciul micilor vizitatori, personaje ca Jack Sparrow (Piraţii din Caraibe), Maestrul Yoda (Războiul Stelelor), Shrek sau Harry Potter şi colegii săi din Şcoala de Vrăjitorie, păreau mai reale decât ecranizările lor.

Expoziţia de ceară a venit cu surprize şi pentru cei maturi, cel puţin eu m-am pierdut printre exponate ce vorbeau despre zeităţile Egiptului Antic, Olimpul grecilor, dinozaurii de altădată sau mai „contemporanii” Putin şi Danny de Vito. Spun „vorbeau”, pentru că aproape toate personajele sunt surprinse în mişcare: o Harpie pare să te sfâşie în următoarea secundă, iar Robinson Crusoe îşi pregăteşte toporul!

Din câte mi-a povestit însoţitorul de expoziţie, Marian Beţivu, figurile ruseşti de ceară vor poposi şi în alte oraşe ale ţării, totul depinde de sprijinul, pe care îl vor primi de la autorităţile locale. La Rm. Vâlcea vor lăsa cortina pe 28 noiembrie, fiind a patra oară prezenţi în acest oraş.

Probabil credeţi că oricine poate face o statuetă de ceară în timpul liber, de fapt lucrurile sunt mult mai complicate. La un singur exponat lucrează 12 sculptori timp de trei luni, în urma unei serioase documentări despre viitorul personaj. Ceara acoperă doar capul şi mâinile, pentru a induce ideea de Uman, iar restul corpului este făcut din fibră de sticlă. După caz, creatorii folosesc implanturi de păr şi dinţi, ceea ce ridică costul unei statuete de ceară la mii de euro.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.