Home Actualitate CE: România NU a activat Mecanismul UE de protecţie civilă după tragedia din Colectiv. Guvernul a cerut joi transferarea TUTUROR RĂNIŢILOR GRAV în străinătate pe motiv că NU POT FI TRATAŢI în România

CE: România NU a activat Mecanismul UE de protecţie civilă după tragedia din Colectiv. Guvernul a cerut joi transferarea TUTUROR RĂNIŢILOR GRAV în străinătate pe motiv că NU POT FI TRATAŢI în România

by S. C.

România nu a activat Mecanismul UE de protecţie civilă, dar Guvernul a trimis joi Comisiei Europene (CE) o solicitare pentru transferul în alte state membre a aproximativ 80 de pacienţi care nu pot fi trataţi în România, potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Jakub Adamowicz.

Deși oficiali ai statului român au dat asigurări că  sistemul de sănătate românesc face faţă provocări fără precedent, tragedia din Colectiv, situaţia este exact inversă, în ciuda eforturilor supraomeneşti ale medicilor.

Joi, în a şasea zi de la incendiul din Colectiv, Guvernul a trimis Comisiei Europene (CE) o solicitare pentru transferul în alte state membre a  80 de pacienţi care nu pot fi trataţi în România. Sunt aproape toţi răniţii aflaţi în stare gravă şi critică în spitalele româneşti.

Niciun oficial de la Bucureşti nu a vorbit până acum de această solicitare, anunţul fiind făcut însă de purtătorul de cuvânt al CE, Jakub Adamowicz, scrie gandul.info.

România nu a activat Mecanismul UE de protecţie civilă,

„Nu am primit nicio notificare de la autorităţile din România că ar fi fost activat vreun mecanism, răspunsul este clar nu. Nu am primit nicio notificare de la Guvernul român sau de la autorităţile române că Mecanismul UE de protecţie civilă ar fi fost activat”, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru politică regională.

Comisia Europeană a primit joi o cerere din partea Guvernului de la Bucureşti pentru ajutor, care include căutarea la nivel european a unor opţiuni în ce priveşte transferul a aproximativ 80 de persoane rănite în alte ţări membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, care nu pot fi tratate în România, a precizat Adamowicz. Până acum, însă, niciun oficial român nu a făcut public acest demers.

Întrebat de jurnalişti de ce abia joi, în a şasea zi de la tragedia din clubul Colectiv, România a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea unora dintre pacienţii aflaţi în stare gravă în spitalele din Bucureşti, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că România nu a cerut declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre.

„În primul rând, România nu a solicitat declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre. Nu a făcut acest lucru din două motive, o dată, pentru că nu se înscrie în definiţia formală a dezastrelor această tragedie care s-a întâmplat în România şi, în al doilea rând, aş vrea să precizez faptul că paşii de urmat în realitate, şi realitatea ne interesează, erau exact aceiaşi şi cu mecanismul activat şi cu mecanismul neactivat. Este vorba doar de decontarea cheltuielilor şi, aşa cum am spus, resursele financiare nu sunt deloc prioritare în această situaţie”, a declarat Cîmpeanu, adăugând că Guvernul şi-a asumat „toate cele care au fost prezentate”.

Mecanismul UE de protecţie civilă poate fi activat de orice ţară din lume dacă dezastul cu care se confruntă depăşeşte posibilităţile naţionale de răspuns.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.