În România, există sportivi de performanță care primesc rente viagere mai mari decât ar trebui conform legii. Printre aceștia se numără și noul ministru al Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, care din noua sa funcție evită să vorbească despre subiectul în cauză. Fosta atletă primeşte lunar 7.198 de lei, echivalentul a 3,225 de salarii medii brute pe economie, aceste venituri fiind scutite de plata impozitului, în condițiile în care, potrivit legislației, „renta viageră reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie”, scrie dcnews.

La sfârşitul anului trecut, după ce Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a făcut publice listele cu rentele, mai mulţi campioni au depus cerere de recalculare, printre aceștia numărându-se și Gabriela Szabo. Conform unor surse din MTS, Szabo a considerat că i s-a greşit în jos calculul coeficientului, care în opinia sa ar fi trebuit să fie 3,775 salarii medii brute pe economie, adică cu 1.100 de lei mai mult decît a primit în 2013, scrie GSP.

În prezent, renta a devenit un subiect tabu, legea fiind interpretabilă În forma iniţială a legii, articolele referitoare la rentă au fost atât de clare încât nu a fost nevoie de nici un algoritm de calcul. „Renta reprezinta echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie, iar în funcţie de nivelul performanţei, drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii după cum urmează:- 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;- 80% pentru medalia de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;- 70% pentru medalia de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene”, se arată în lege.

Din 2000 şi până astăzi, Legea Sportului a fost completată şi modificată la capitolul rentă. Prima schimbare a avut loc în 2004, când au fost cuprinşi printre beneficiari şi sportivii care au obţinut medalii de aur la CM sau CE la o probă ce a fost inclusă cel puţin o dată în programul olimpic. Următoarea modificare a intrat în vigoare în urmă cu doi ani, pe 1 ianuarie 2012. Au apărut două articole noi prin care au fost luate în calcul următoarele medalii de aur şi argint cucerite la Jocurile Olimpice şi următoarele titluri mondiale şi europene, pentru fiecare performanţă în plus acordîndu-se 50% din prima. În ciuda celor amintite, cuantumul rentei a rămas neschimbat: 1,5 salarii medii pe economie.

Cum s-ar calcula, de fapt, renta

Conform sursei citate, modelul de calcul al rentei a fost nu legea, ci un referat semnat în noiembrie 2000 de către secretarul de stat Ioan Dobrescu. Prin acel document a fost întocmit un algoritm de calcul în care au fost cumulate toate medaliile olimpice, mondiale şi europene, deşi legea nu prevedea acest lucru.

În prezent, Gabriela Szabo nu vrea să discute despre acest subiect, iar renta a devenit un subiect tabu în minister. După ce unii funcţionari au realizat erorile dintre lege şi calculul pensiei campionilor, s-a aşternut liniştea.

loading...

7 COMENTARII

 1. Mai desteptule care ai scris articolul,tu stii cat a munct femeia asta sa ajunga la asemenea performante?Ce-ai vrea sa ia cat o femeie de servici,sau cat un (ziarist) frustat ca tine?

  • A muncit, dar cati ani? A fost alegerea ei, ea a vrut sa faca sport de performanta.Sa iei in fiecare luna atatia bani pentru ce ai facut candva, cand oricum ai fost platit, victoriile ti-au fost rasplatite, nu e chiar ,,de aruncat„. De ce nu-i ajunge ministeriatul si vrea si parlamentar? Ca si Costoiu. Parca s-au terminat oamenii din tara asta si trebuie sa se ,,sacrifice„ unii sa fie si ministri, si parlamentari.

  • rusine Gabi ! sunt oameni f saraci ! tu ar fi trebuit sa refuzi aceasta renta din bun simt ! esti tinara si inca poti munci ! ce facem cu saracimea tarii ? la citi bani ai in conturi cum poti primi si o renta ! tara e f saraca si nimeni nu o ajuta cu nimic ! dar toti vor cit mai mult de la tarisoara asta ! lui basescu si lui ponta le convine sa dea rente ca doar nu da din buzunarul lor !

 2. Pentru numele lui Dumnezeu, femeia asta nu a stat sa doarma pana la amiaza, nici sa ceara ajutor social la primarie (ca mai toti saracii tarii), nu s-a drogat nici de curioasa nici ca sa fie primita intr-o gasca „cool”, si-a sacrificat copilaria si tineretea ca sa ridice stagul Romaniei pe cele mai inalte trepte , cand se canta imnul nostru la orice competitie suntem mandrii si acum improscam cu noroi in cei care s-au antrenat mii si sute de mii de ore pe stadioane sau in sali de sport.Rusine sa le fie carcotasilor care comenteaza prostii.Bine zis Wlady.Anca draga banii din conturile Gabrielei sunt rezultatul muncii ei si renta la fel, Romania ii datoreaza asta, nu ponta si nici Basescu, pentru ca imnul Romaniei s-a cantat la medaliile castigate de ea si in numele Romaniei le-a castigat.

 3. Furt in masa, ca-n codru.
  Cum poate primi Nadia o transfuga din tara, si atatia colonei, generali pensii intomai ca niste handicapati. Sa le fie rusine! Niste parveniti. Cei ce au produs mancare pentru ei nu au pensii. Lipa are nevoie de acesti bani si salariu pentru grad de general, functie si sporuri de functie? Cati bani a cheltuit tara pentru hoteluri, restaurante, deplasari, diurne. cate locuri de munca pot crea acum pentru tara acesti handicapati de lux? Vede-i doamne si judeca-i! Sunt toti puscariabili de-ar fi democratie. Cati bani primeste Nadia de la guvernul USA pentru rezultatele din gimnastica si cat primeste sotul ei? ZEROOOO. Numai ZOROOOO-i poate convinge ca-s baroni de carton la drumul mare. Copii in orfelinate mor de foame si aceste plosnite se-nbuiba cu mii si mii de lei plus aparatii tv, radio, unde insira cuvinte goale, folosind sloganul „pentru tara, pentru Romania” stalcind limba romana.

 4. Ce a facut Gabriela Szabo pentru sportul romanesc este extraordinar, nu aveti dreptul sa comentati. A fost o sportiva de mare performanta si un sportiv si om de mare valoare. Suma pe care o ia este prea mica fata de cat a realizat.

 5. Gabriela Szabo a fost o sportiva de mare performanta si nu mai comentati acest lucru. A ales sa faca atletism, iar probele la care a concurat sunt probe extrem de dificile. A muncit foarte mult, si-a dedicat tineretea sportului. Toate astea te costa ca om si ca uzura a organismului, sanatate, ani alocati sportului si unui regim strict. Nu mai comentati, comentariile sunt deplasate. A reprezentat Romania cu cinste, ne trezeam noaptea sa o vedem intr-o finala pe care o castiga avandu-ne sustinatori de la distanta. Atletismul este un sport in care esti singur, in probele de semifond te lupti cu tine si cu timpul n-ai pe nimeni alaturi. Merita mult mai mult ca bani, pe langa respectul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.