Infiintata in anii ’60, revista de satira Charlie Hebdo s-a facut remarcata prin caricaturile foarte indraznete, condamnate vehement de majoritatea liderilor comunitatilor religioase. Nici politicul nu a fost scutit de ironiile jurnalistilor francezi, asa cum nici sensibilitatile etnice nu au fost menajate de revista autotintitulata „un ziar iresponsabil”.

In numele libertatii de exprimare, jurnalistii de la Charlie Hebdo au continuat sa critice, prin desene si texte acide, derapajele societatii contemporane, abordand cu precadere subiecte tabu sau evitate de presa traditionalista.

Atacul terorist din 7 ianuarie, in urma caruia 12 jurnalisti ai revistei au fost ucisi de fundamentalistii musulmani, a generat un val de solidaritate in intreaga lume, cei mai multi ziaristi manifestandu-si adeziunea la valorile promovate de Charlie Hebdo prin sintagma „Je suis Charlie”.

Cu toate acestea, un „Charlie Hebdo”, asa cum exista el in Franta, nu ar putea fi difuzat niciodata legal in Romania. Daca imaginile ironice la adresa comunitatii musulmane au devenit celebre inca din 2011, anul in care, in urma unui atentat mai putin tragic, jurnalistii de la Charlie Hebdo au inceput sa-si desfasoare activitatea cu un politist in redactie, caricaturile in care religia iudaica si chiar holocaustul sunt tinta sarcasmului sunt mult mai putin cunoscute.

Intr-o editie speciala denumita „Shoah Hebdo”, jurnalistii parizieni au publicat mai multe desene care, potrivit legislatiei romanesti, i-ar fi putut trimite pe autori in spatele gratiilor.

Cum „negarea, contestarea, aprobarea sau justificarea, prin orice mijloace, in public, a Holocaustului (…) se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda”, ilustratiile in care un rabin se saruta cu un ofiter nazist in fata unui lagar de exterminare ar putea intra sub incidenta OUG 31/2002.

In plus, jurnalistii de la Charlie Hebdo l-au acuzat de impostura pe laureatul Premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, a carui ultragiere, in Romania, ar provoca o reactie dura a Institutului National pentru Studierea Holocaustului urmata de sanctiuni din parte Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Iata imaginile care, odata publicate in Romania, ar provoca o cascada de amenzi sau chiar un sejur dupa gratii pentru autori.

Shoah-Hebdo

68649_533113850041868_35280826_n

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.