A circulat intens în a doua jumătate a anului trecut o ipoteză: că Victor Ponta și Traian Băsescu sunt într-o înțelegere tacită, cu scopul de a se potența reciproc și de a ocupa scena politică. Aranjamentul era reciproc avantajos: Ponta avea un adversar de calibru, detestat de o majoritate importantă a românilor și în raport cu care se putea defini integral pozitiv, inclusiv în calitate de candidat prezidențial; Băsescu avea și el un adversar puternic, prin atacarea căruia putea mobiliza ceea ce-i mai rămăsese din publicul altădată numeros de simpatizanți.

Victoria lui Klaus Iohannis în alegerile de anul trecut i-a închis viitorul politic lui Victor Ponta, dar a dat și o lovitură puternică planurilor post-prezidențiale ale lui Traian Băsescu. Ponta a mizat pe cartea președinției și a pierdut. A urmat logic, la câteva luni, pierderea funcției de președinte al PSD, iar viitorul său la vârf – atâta cât mai este – are exact durata mandatului de premier. Ulterior, urmează neantul politic. În ceea ce-l privește pe Băsescu, scenariul ideal ar fi fost pentru el o victorie a lui Victor Ponta, în raport cu care s-ar fi putut plasa în continuare drept opozantul perfect, continuând lungă istorie de contre reciproce. Cu Iohannis președinte (și cu fuziunea PNL-PDL), axa politică este în mod clar PNL contra PSD, cu Traian Băsescu și Victor Ponta pe post de observatori.

Faptul că Ponta și Băsescu intră treptat în irelevanță nu anulează însă parteneriatul tacit dintre ei. Interesele lor converg, chiar și când e vorba de mize mai mici decât cele mai importante funcții în stat.

Reținerea lui Sorin Oprescu de către DNA a relevat din nou frăția tacită dintre Băsescu și Ponta. Ambii s-au ferit să-l critice pe primarul general, dar s-au grăbit să-i găsească scuze și să atace adversarii politici care i-au cerut demisia – liberalii. Un delict flagrant de luare de mită nu se califică pentru critici din partea lui Ponta & Băsescu, dar denunțarea lui de către liderul PNL Alina Gorghiu – da. Atacurile la limita bădărăniei nu sunt ceva nou pentru cel care a fost președinte și pentru cel care e încă premier, iar colaborarea lor mărturisește interesul comun de a reduce șansele PNL la primăria Capitalei în localele din 2016 în scopul de a-și promova proprii favoriți – Sorin Oprescu pentru Ponta și Elena Udrea pentru Băsescu. Câștigarea Capitalei de către liberali ar fi semnalul că PNL a ajuns într-adevăr un partid de calibrul PSD și ar înclina balanța – poate decisiv – în alegerile parlamentare de la sfârșitul anului viitor. Acesta e un scenariu negativ și pentru Ponta și pentru Băsescu.

Soluția adoptată instinctiv de Ponta și Băsescu este deci atacarea Alinei Gorghiu și a liberalilor, cu scopul de a forța PNL și în special pe liderul său să intre într-un joc al replicilor cu potențial erodant. E evident că nici Victor Ponta și nici Traian Băsescu nu-și mai pot reconstrui imaginea politică degradată, deci pentru ei riscurile intrării în conflicte sunt din acest punct de vedere practic nule. Au de pierdut însă cei care au un viitor politic în față dacă se lasă atrași în astfel de dispute.

 

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.