Guvernul german vrea sa interzica exploatarea gazelor de stist cel putin pana in 2021, luand act de opozitia puternica a opiniei publice fata de metoda fracturarii hidraulice, potrivit AFP.
În România, premierul Victor Ponta a declarat în această săptămână că domnia sa este în favoarea exploatarii gazelor de sist. Motivul este. evident, independeta energetica a tarii, clamata in timp ce guvernul Ponta se lauda la Londra că vinde 51% din Electrica.


„Nu va exista in Germania fracturarea hidraulica a gazelor de sist, in scop comercial, in viitorul apropiat”, a declarat vineri ministrul Mediului, Barbara Hendricks.

Hendricks, impreuna cu ministrul Economiei si Energiei, Sigmar Gabriel, ambii de orientare social-democrata, au definit principalele linii legislative legate de acest subiect spinos   care a proocat probleme guvernului anterior.

In Germania exista o opozitie foarte puternica fata de fracturarea hidraulica (fracking), metoda care presupune crearea de fisuri subterane in care este pompat, sub presiune, un amestec de apa si substante chimice, pentru extragerea si captarea gazelor.

Temerile sunt legate de poluarea care ar putea-o provoca substantele chimice utilizate, in special asupra panzei freatice.

Sanatatea, o prioritate

Cei doi ministri „iau cat se poate de in serios ingrijorarea populatiei”, a spus Hendricks, adaugand ca „protejarea sanatatii si a apei potabile reprezinta o prioritate absoluta”, potrivit hotnews.

Autoritatile germane vor astfel sa inchida calea catre explorarea gazelor de sist, precum a facut Franta.

In 2021 urmeaza sa fie realizat un raport privind „stadiul cunostintelor si tehnologiei” existente, iar Parlamentul va analiza din nou legea. Pana atunci, testarea zacamintelor de sist va fi autorizata doar in anumite conditii.

Gemania nu detine zacaminte conventionale suficiente.
In schimb, „avem gaze de sist suficiente pentru asigurarea necesarului energetic al Germaniei pentru o perioada de 10 ani, poate chiar mai mult de atat”.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.