Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, în direct la Realitatea TV, că, pentru rezolvarea problemelor din penitenciarele din România, ar trebui adoptată o hotărâre de guvern privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

„Dacă va veni ziua, și cred că va veni  vremea cât de curând să se dea importanța cuvenită și acestei instituții, eu sunt convins că multe lucruri se pot îndrepta. Sigur că am întocmit foarte recent acest raport cu cazul persoanei private de libertate de la Valul lui Traian. Vreau să reamintesc, în acest context, că ați mai declanșat, la începutul anului trecut, o campanie mediatică și, urmare a acestui fapt, am declanșat anchete în toate penitenciarele din România și în toate centrele de reținere și arestare preventivă”, a susținut Victor Ciorbea.

„La sfârșitul anului trecut, după o muncă intensă de documentare, am prezentat un raport de peste 400 de pagini prin care am urmărit cam 3 lucruri esențiale:

1. Să avem o radiografie cât mai exactă a acestei situații dramatice din penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă, tocmai pentru a putea să facem propuneri, recomandări, în vederea respectării dreptului omului și a demnității umane.

2. Să punem la dispoziția autorităților interesate și competente un instrument pentru a face niște reforme în acest sens.

3. Să încercăm, într-un ultim moment, poate prea târziu, să evităm pronunțarea unei decizii pilot de către CEDO împotriva României”, a continut acesta.
Victor Ciorbea a mai susținut că Administrația Naționala a Penitenciarelor ar trebui adusă la nivelul european actual printr-o hotărâre de guvern.

„Ar trebui adoptată o hotărâre de guvern privind organizarea, funcționarea, atribuțiile ANP. De fapt, e vorba de cerințe de reorganizare a acesteia la nivelul european actual. Asta încă nu s-a adoptat. Lipsește o hotărâre de guvern care se referă la centrele de reținere și arest preventiv. Mai lipsesc o serie de ordine ale Ministerului Justiției care se referă la normele minime de hrană, de igienă, etc.. Aceste ordine nu au fost încă emise. Și mai sunt ordine care trebuie emise fie de Ministerul de Interne,  fie de cele două ministere împreună, de Interne și al Justiției. Noi am subliniat în două-trei rânduri pe parcursul raportului cel mare necesitatea elaborării și adoptării de urgență a acestor reglementări terțiare. Adică regulamente de organizare și funcționare, norme, etc.. Fiecare sunt menționate expres”, a declarat acesta.

De asemenea, Avocatul Poporului a făcut un apel către deținuții care se află în greva foamei și le-a cerut să renunțe la protest.

„Vreau să fac un apel către toate persoanele private de libertate care sunt în greva foamei să renunțe la această formă extremă de protest și să aibă încredere că, sperăm noi, în curând se vor lua măsurile necesare pentru ca să se rezolve măcare o parte din problemele cu care se confruntă. Și să-i asigur că încercăm cu forțele extrem de limitate pe care le avem să fim alături de respectarea drepturilor și demnităților”, a conchis Victor Ciorbea.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.