Avocatul Poporului recomandă modificarea cadrului legislativ existent în domeniul debranșării individuale de la sistemul centralizat de energie termică. În acest sens, pe baza examinării mai multor petiții adresate instituției și a legislației în materie, Avocatul Poporului a întocmit un Raport special, pe care l-a înaintat Parlamentului României și Guvernului.

 

“Decizia de deconectare, așa cum rezultă din prevederile legale, este una personală, care angajează doar acordul vecinilor direct afectați, în sarcina furnizorului fiind efectuarea propriu-zisă a deconectării, cu respectarea condițiilor tehnice. Cât privește modificarea contractului de furnizare a energiei termice, aceasta este o consecință firească a micșorării numărului de utilizatori ai serviciului într-un condominiu, neputând fi o condiție prealabilă debranșării”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

S-a ajuns aici deoarece prin acte normative cu forță juridică inferioară legii se introduc restricții ale libertății individuale de alegere a sistemului de energie termică, de natură să aducă atingere existenței dreptului respectiv.

Textul Raportului special al Avocatului Poporului privind reglementările legale în materia deconectărilor individuale de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al apartamentelor situate în imobile de locuit tip bloc-condominii, poate fi consultat pe site-ul instituției, la secțiunea „Rapoarte speciale”.

 

 

 

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ