Home Actualitate Augustin Zegrean: Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică.Constituția spune că alegerile să fie libere, periodice și corecte

Augustin Zegrean: Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică.Constituția spune că alegerile să fie libere, periodice și corecte

by S. Z.

Organizarea alegerilor într-un tur de scrutin sau mai multe este o opțiune politică, iar Legea Fundamentală nu se referă la acest aspect, ci spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice și corecte, a declarat președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

„Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică. Constituția nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice și corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească”, a  spus Zegrean.

Constituția nu prevede că nu se poate modifica o lege a alegerilor cu un an înainte.

„Nu spune nici asta Constituția. Voi citiți alte constituții, am impresia. (…) Cine poate stabili dacă cu șase luni e democratic și cu cinci luni nu e democratic. Democrația nu se măsoară nici în luni, nici în zile. Democrația se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Sigur, Comisia de la Veneția a spus că este o recomandare care spune că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerile sau, mă rog, un termen mai scurt și noi am preluat aceasta și am scris și noi în decizii. De nenumărate ori am scris asta, dar până ieri nu a văzut nimeni că am scris asta în decizii”, a declarat  șeful CCR.

„Dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu știu care ar fi o modificare bună. Eu mă gândesc când spun asta dacă apar defecte în lege, sunt probleme care se contrazic, care se bat în cap sau nu iese ceva cu buletinele. Nu pot să vă spun azi care e modificare bună. Noi am dat o decizie mai demult, cu câțiva ani în urmă, în care am spus ce înseamnă afectare, am vorbit despre art.115 din Constituție în care am explicat ce înseamnă când poate sau nu poate să afaceteze drepturi fundamentale sau drepturi electorale”, a mai spus el.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.