Prima ediție a Festivalului Internaţional al Lumii Spotlight începe astăzi în București. Lucrări artistice, instalaţii, sisteme de iluminare arhitecturală şi videomapping-uri vor fi prezentate pe Calea Victoriei, între Biblioteca Centrală Universitară şi Piaţa Naţiunilor Unite.  La ora 20.00 va avea loc un concert susținut de trupele Romarta, Robin and the Backstabbers și Omul cu Șobolani pe Strada Franceză din Centrul Istoric.

Festivalul Luminii are loc în perioada 23 – 25 aprilie. Începând de joi și până sâmbătă, Calea Victoriei, de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piaţa Naţiunilor Unite, se va transforma într-o expoziţie în aer liber, iar spaţiile publice vor fi revitalizate prin intermediul unor instalaţii interactive şi al spectacolelor de lumini, anunță Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

Itinerariul pe care vor fi amplasate instalaţiile de artă va semăna cu un circuit amplasat într-unul din marile muzee ale lumii.

„Expoziţia începe în Piaţa Revoluţiei cu lucrarea Large Pendulum Wave, o instalaţie kinetică ce foloseşte 15 globuri luminoase de aproape un metru diametru, ce oscilează ritmic, la capătul unor cabluri fixate de un suport cu înălţime de 10 metri. (…) Traversând Calea Victoriei, în spatele bisericii Kretzulescu, pătrundem într-un spaţiu magic, un peisaj artificial sinestezic care crează o experienţă senzorială totală. Chill Voxel este o scenografie muzicală şi luminoasă, formată din 256 de baloane umplute cu heliu, iluminate individual printr-un LED, ce dansează în bătaia vântului, într-un spectacol complex de sunet şi lumină, acoperind o suprafaţă de peste 700 de metri pătraţi. Secvenţa artistică durează 25 de minute, timp în care spectatorul este transportat în interiorul mai multor tablouri, alternând între momente contemplative şi ritmuri antrenante”, se arată în comunicatul citat.

Videomapping-ul este un spectacol multimedia complex, care se foloseşte de toate elementele faţadei unei clădiri şi le integrează într-o animaţie 3D, făcând ca „relieful” clădirii să se transforme într-un spectacol în care fiecare detaliu arhitectonic primeşte rolul său, printr-o proiecţie dedicată.

„Traseul se încheie la capătul Căii Victoriei (Piaţa Naţiunile Unite, pe Dâmboviţa) cu Vasul Fantomă (Ghost Ship), o hidro-hologramă de mari dimensiuni creată de arhitecţii români din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. În 2015 şi 2016 acest vas efemer va călători în jurul lumii. Spotlight Bucharest Internatiopnal Light Festival este prima oprire. Pe măsură ce vizitatorii se deplasează în jurul hologramei, imaginea percepută se tranformă din profilul vasului în vederea frontală. Efectul 3D este şi mai spectaculos atunci când velele corabiei se umflă în bătaia vântului. Un set de patru pompe submersibile vor arunca în aer jeturi de apă de 12 m înălţime, formând două ecrane de vapori perpendiculare. Vasul Fantomă (Ghost Ship) este proiectat pe aceste ecrane folosind lumini statice de 2500W2”, se mai arată în comunicat, potrivit b365.ro

 

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ