Atât Victor Ponta, cât şi comunicatorii PSD au lansat în spaţiul public o serie de neadevăruri în tentativa de a demonstra că acuzaţiile DNA nu se susţin. Vă prezentăm un top 5 al neadevărurilor spuse în ultimele 48 de ore.

Top 5 neadevăruri

1. Victor Ponta: „Am fost pus sub acuzare, fără a fi anterior audiat, întrebat despre aceste lucruri. Dacă aş fi fost înainte întrebat, eu cred că lucrurile s-ar fi lămurit din timp. Şi anume: nu am fost niciodată asociat, nu că asta ar fi fost un lucru rău, dar nu am fost niciodată asociat în cabinetul din care făcea parte domnul Şova”
Care este situaţia reală: Victor Ponta a fost asociat la cabinetul de avocatură al lui Dan Şova. Pe 21 septembrie 2007, site-ul advocate.ro (deci nu un meciu de informare al unui partid politic) titra: „Victor Ponta – partener la Sova si Asociatii”. Cităm din text: „Dan Sova, Managing Partner, precizeaza ca alaturarea avocatului Victor Ponta echipei Sova si Asociatii va contribui la dezvoltarea si specializarea firmei, precum si la consolidarea imaginii profesionale si publice. Dan Sova: <<Este o optiune profesionala care va intari pozitia firmei pe piata avocaturii din Romania>>. In comunicatul Sova si Asociatii se mentioneaza ca <<acest parteneriat aduce impreuna avocati cu experienta semnificativa in profesie, ce se bucura de o recunoastere durabila pentru profesionalismul, performantele si competentele lor, completand in acest fel echipa tanara, performanta si ambitioasa din cadrul casei de avocatura Sova si Asociatii>>”. Articolul integral aici.

2. Victor Ponta: „Dar haideţi să fim mai puţin ipocriţi; domnul Iohannis a candidat şi a fost ales preşedinte al României fiind trimis în judecată la ÎCCJ. Nu acuzat, ci trimis în judecată”.
Complet fals. În calitate de primar al Sibiului, ANI a întocmit un raport din care reieşea că Iohannis se afla în stare de incompatibilitate. Klaus Iohannis, conform procedurilor legale, a dat ANI în judecată. Între 10 iulie şi 25 septembrie 2013, la Curtea de Apel Alba Iulia s-a judecat dosarul 508/57/2013. Instanţa i-a dat dreptate reclamantului şi a desfiinţat raportul de evaluare al ANI, nr.18.367/G/II/24.04.2013. Integral aici.
La ÎCCJ s-a judecat recursul înaintat de ANI, la Sentinţa CA Alba. Minuta deciziei: „Respinge recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei nr.235 din 25 septembrie 2013 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 21 ianuarie 2015”. Deci nu era NIMENI trimis în judecată, ANI era dată în judecată (pe civil) de către Iohannis.

3. Victor Ponta: „am o datorie de responsabilitate, pe care înțeleg să mi-o exercit în conformitate cu mandatul pe care l-am primit în urma alegerilor din 2012 și din partea Parlamentului României (…) față de cei 7,4 milioane de români, care, în 2012, și-au exprimat în mod democratic voința de schimbare…”.
Din nou fals. În alegerile din 2012, Victor Ponta a candidat pentru funcţia de deputat, în colegiul 6 Gorj unde a obţinut 18.907 voturi. Mandatul de prim-ministru nu este dat de Parlament. Art. 103 din Constituţie prevede: (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. 7,4 milioane de români, în 2012, au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu nu în favoarea lui Victor Ponta.

4. Victor Ponta: „Este clar, din punct de vedere politic, că acuzarea mea de vineri are ca scop schimbarea guvernului actual şi a majorităţii actuale. Conform tuturor definiţiilor, schimbarea unui guvern se face prin alegeri sau prin vot în parlament. Orice altă metodă înseamnă lovitură de stat”.
Fals. Definiţia loviturii de stat: „o răsturnare bruscă și neconstituțională a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei formată din ofițeri militari sau comandanți paramilitari aparținând aceluiași stat, folosind forța”. De regulă în timpul unei lovituri de stat, parlamentul este dizolvat.

5. Victor Ponta: „Sunt lideri de opinie, lideri politici care susţin în mod clar că Parlamentul României trebuie eliminat dintre factorii de putere; nu trebuie să mai aibă dreptul nici de a se pronunţa pe ceea ce i-a pus la dispoziţie Constituţia, nici pe proiecte de legi. La fel, şi guvernul trebuie să fie eliminat dintre puteri şi eventual doar să aducă la îndeplinire ceea ce i se trasează”.
Fals. Niciun lider politic, niciun lider de opinie nu a afirmat vreodată că parlamentul trebuie eliminat dintre factorii de putere. Idem şi în cazul guvernului. Un adevăr: pe proiecte de legi Parlamentul se pronunţă din ce în ce mai puţin din cauza numeroaselor ordonanţe de urgenţă emise de guvernul Ponta. Un alt adevăr: un mic grup anarhist se pronunţă la mitinguri pentru o societate fără partide, fără parlament şi fără guvern. Dar acest grup anarhist este în conflict deschis cu protestatarii anti Ponta.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.