Zi importantă pentru Franța, dar și pentru Europa. Duminică, turul doi al alegerilor prezindențiale din Franța, la care participă centristul independent Emmanuel Macron, favoritul sondajelor, şi extremista de dreapta Marine Le Pen. Până duminică ora 8 seara, ora Franţei,  ora când se va anunţa numele noul şef de stat francez, niciun comentariu, informaţie sau declaraţie politică nu mai poate fi difuzată.

Se confirmă şi se reconfirmă de mai multe sondaje de opinie că în urma dezbaterii televizate de miercuri – un duel aprins, violent şi pe alocuri nedemn – faptul că Emmanuel Macron este favorit. Centristul independent a mai câştigat între 2 şi 3 puncte, fiind creditat acum cu circa 62% din intenţiile de vot contra doar 38% pentru extremista de dreapta.

Contrar a ceeace se observase până acum, ar fi deci pentru prima dată în istoria politicii franceze că o dezbatere televizată între doi candidaţi, doi finalişti, ar putea avea un impact sensibil asupra alegătorilor. Sensibil şi negativ pentru Marine Le Pen care deci ar pierde teren în urma prestaţiei de miercuri seara.

Reamintim că extremista de dreapta începuse bine campania pentru turul doi, în primele zile ea câştigând teren în dauna centristului. Violenţa schimburilor de replici de miercuri, atacurile la adresa adversarului ei şi minciunile proferate atunci au avut efectul invers. Atitudinea ei i-a marcat, negativ din nou, pe alegătorii stângişti ai lui Jean-Luc Mélenchon care se vor duce deci mai numeroşi duminică să voteze cu Macron dar şi asupra celor ai lui Nicolas Dupont-Aignan, aliatul lui Le Pen şi potenţialul ei premier dacă ea învinge. Nici simpatizanţii acestuia nu au apreciat discursul lui Le Pen şi se vor îndrepta mai mulţi decât până acum spre Emmanuel Macron, arată sondajele de opinie.

Analiştii atenţionează totuşi că şi aşa, Marine Le Pen ar urma să obţină duminică între 12 şi 13 milioane de voturi, un record pentru formaţiunea ei, Frontul Naţional.

Mitinguri de campanie au luat sfârşit joi. Centristul fusese la Albi unde a rostit un discurs în faţa a 4 mii de simpatizanţi, discurs adresat cu prioritate tinerilor în timp ce extremista de dreapta a fost într-un mic sat de provincie.
Macron ştie (dar nu spune) ce premier va numi dacă va învinge duminică

Emmanuel Macron a acceptat să dea un lung interviu ziarului popular Le Parisien/Aujourd’hui en France. Interviu în care afirmă că « Frontul naţional prosperă pe minciuni ». Revenind la dezbaterea – violentă, de miercuri, urmărită de 16,5 milioane de telespectatori – un record din 1974 încoace – Macron spune că « această confruntare era necesară pentru a deconstrui argumentele frontistei şi a demistifica personajul ». Apropos de Europa, centristul promite că dacă va fi ales « o va transforma, o va face mai eficientă, mai protectoare şi cu rezultate mai concrete, mai puţin plictisitoare şi mai puţin birocratică ». De asemenea, Emmanuel Macron spune că primul lider străin pe care-l va întâlni va fi cancelara germană, la fel cum au făcut-o şi predecesorii săi. In fine, centristul confirmă faptul că are în minte numele premierului pe care-l va numi dacă va fi ales duminică. « E cineva care are vocaţia să ducă lupta legislativelor – din iunie – şi cineva care are déjà o experienţă politică » spune Macron.

Corespondenta pentru RFI de Vasile Damian. Integral aici.

 

 

 

 

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.