Regizorul Liviu Ciulei s-a stins din viaţă, la vârsta de 88 de ani, în Germania. El lasă în urma sa o importantă filmografie şi o pagină extrem de importantă pentru cultura română. Pentru lumea teatrului şi a filmului românesc, Liviu Ciulei este mai mult decât un regizor, un scenarist, un arhitect, un actor şi un scenograf. El este un mit şi o legendă.

 

În 1965, filmul românesc a ieşit din anonimat datorită unei inspirate adaptări pentru ecran a romanului Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu, în regia lui Liviu Ciulei, film premiat la Festivalul Internaţional de la Cannes. Liviu Ciulei a primit atunci Premiul pentru Regie, ceea ce i-a deschis ulterior porţile unei cariere internaţionale, scrie RFI.

La Bucureşti, Teatrul Bulandra poartă amprenta sa, teatru pe care l-a condus timp de zece ani, între 1963 şi 1972. Din 1980, Liviu Ciulei a lucrat în străinătate, în Germania, dar mai ales în Statele Unite, unde a condus Teatrul Tyrone Guthrie din Minneapolis între 1980 şi 1985. Mai multe generaţii din România l-au cunoscut pe Liviu Ciulei şi ca actor, el şi-a început de altfel cariera în 1945 la Teatrul Mic. Pe ecrane a apărut în mai multe filme, cum ar fi Facerea lumii, realizat în 1971. Pentru nostalgicii cinematografiei româneşti din anii Republicii Populare Române se impune un titlu: Valurile Dunării, film regizat de Liviu Ciulei în 1959.

Dincolo de succesele, peregrinările şi căutările sale, Liviu Ciulei a fost o personalitate cu un fel de forţă magnetică, un om de o mare cultură şi de mare rafinament, precum şi un teoretician al teatrului şi al artei spectacolului.

În 1972, montarea sa cu piesa Revizorul de Gogol, la Teatrul Bulandra, i-a supărat atât de mult pe responsabilii comunişti şi pe şefii de la cenzură, încât spectacolul a fost interzis, iar Liviu Ciulei a fost demis din funcţia de director artistic al teatrului. Exilul său ulterior a fost legat de acest moment şi de faptul că ţinuta sa morală contraria „logica” comunistă, scri RFI.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.